OSN: KLDR neskončila s vývojem raket a jaderných zbraní

Severní Korea pokračuje v porušování rezolucí OSN (zdroj: ČT24)

Severní Korea neukončila své jaderné a raketové programy a porušuje tak nadále rezoluce OSN. Uvádí se to v tajné zprávě Spojených národů, k níž se dostala agentura Reuters.

Podle zprávy se KLDR snaží prodat své zbraně „řadě blízkovýchodních a afrických států“. Zpráva dále konstatuje, že „zakázaná vojenská spolupráce mezi Severní Koreou a Sýrií pokračuje v nezmenšené míře“.

Severní Korea prodává zbraně zemím a skupinám, které nerespektují rezoluce OSN.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

KLDR se s nabídkou zbraní obrátila například i na jemenské šíitské povstalce, které podporuje rovněž šíitský Írán a kteří v jemenské občanské válce bojují proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Tomu od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10 tisíc lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov. 

Severní Korea podle zprávy také porušuje zákaz vývozu textilu, když mezi říjnem 2017 a březnem 2018 exportovala zboží v ceně více než 100 milionů dolarů. Zprávu sepsali nezávislí experti, kteří monitorují realizaci sankcí OSN.

Sankce vůči Severní Koreji jednohlasně přijala Rada bezpečnosti OSN v roce 2006. Pchjongjangu zakazují vývoz uhlí, železa, olova, textilu a mořských plodů i dovoz pohonných hmot. Po celou dobu se ale objevují důkazy, že se je režim snaží obcházet.

Pompeo varoval před porušováním sankcí

Mike Pompeo a Ri Jong-ho se zdraví na setkání ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN)
Zdroj: Edgar Su/Reuters

Na probíhajícím setkání ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Singapuru varoval americký ministr zahraničí Mike Pompeo Rusko, Čínu a další země před jakýmkoli porušováním mezinárodních sankcí uvalených na Severní Koreu za její zbrojní programy.

Šéf severokorejské diplomacie Ri Jong-ho, který je v Singapuru též přítomen, zareagoval prohlášením, že nejnovější kroky USA jsou „alarmující“. Pompeo a Ri Jong-ho se v Singapuru formálně nesešli, na okraj jednání si ale potřásli rukama a vyměnili pár slov a úsměvů, informovala agentura Reuters.

„Navzdory opatřením dobré vůle“ přijatým Severní Koreou „Washington hlasitě volá po zachování sankcí, čímž prozrazuje hnutí v USA, která se chtějí vrátit zpět, daleko od záměrů svého vůdce,“ citovala z prohlášení severokorejského ministra agentura AFP. „Netrpělivost nikterak nepomáhá nastolení důvěry,“ zdůraznil Ri Jong-ho.

Dopis od Trumpa pro Kim Čong-una

Americký diplomat Sung Kim, který hrál významnou roli v jednáních USA se Severní Koreou, mu v Singapuru předal dopis prezidenta Trumpa pro severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertové šlo o Trumpovu odpověď Kimovi.  Podle Nauertové řekl Pompeo Riovi: „Měli bychom se brzy znovu setkat.“ A Ri odpověděl: „Souhlasím, na stole je mnoho produktivních rozhovorů.“

Pompeo před tím zdůraznil, že Washington bude vnímat jako velmi závažné jakékoli akce, které by snižovaly tlak, jehož cílem je přimět KLDR vzdát se svých jaderných zbraní. Mimo jiné musí být podle něj zcela ukončeno nelegální překládání ropy a dalšího zboží mezi loděmi. Právě čínská plavidla se podle některých zdrojů na těchto aktivitách podílela.

V případě Ruska zmínil Pompeo informace, podle nichž Rusové pokračují ve vydávání pracovních povolení pro tisíce Severokorejců, kteří přicházejí do země nejspíš v rozporu se sankčním režimem OSN.