KLDR slibuje zavřít raketové středisko a vpustit kontrolory. Koreje spolu chtějí hostit olympiádu

Summit Korejí s komentářem koreanisty Jaromíra Chlady (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přislíbil trvale rozebrat zkušební středisko raketových motorů a odpalovací rampu, souhlasí také s mezinárodní kontrolou expertů. Po středečním jednání s Kimem v Pchjongjangu to prohlásil jihokorejský prezident Mun Če-in s tím, že je to konkrétní krok k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Obě země se také dohodly na tom, že se budou ucházet o společné pořádání letních olympijských her.

Oba předáci se shodli na tom, že poloostrov chtějí bez nukleárního arzenálu. Mun rovněž řekl, že KLDR chce podniknout i další kroky, jako je trvalá demontáž hlavního severokorejského jaderného komplexu v Jongbjonu, pokud Spojené státy podniknou příslušná opatření. 

„Severní Korea má jaderné zbraně jako záruku vlastní existence. Bez nich by byla velmi zranitelná a možná, že by ani neexistovala,“ upozornil v ČT koreanista Jaromír Chlada. Nebude se jich proto chtít vzdát před uzavřením mírové dohody a definitivním koncem korejské války z 50. let 20. století.

Události: Severní a Jižní Korea se zavázaly k éře bez války (zdroj: ČT24)

Právě k formálnímu uzavření míru, které si Mun Če-in stanovil jako svůj cíl, všechna letošní setkání směřují. „To by otevřelo spoustu dalších otázek. Pobyt amerických vojáků v Jižní Koreji by začal být zpochybňován. Celá bezpečnostní situace na dálném východě by se radikálně změnila,“ upozornil na dalekosáhlé dopady možné dohody mezi oběma Korejemi Chlada.

Dodal, že Spojené státy teď stojí v pozadí a nechávají Jihokorejce vyjednávat za sebe. Americký prezident Donald Trump výsledek summitu na Twitteru ocenil. „Mezitím nebudou žádné raketové a jaderné zkoušky,“ napsal mimo jiné s tím, výsledky summitu jsou velmi vzrušující.

„Významné závazky“, které na sebe vzala Severní Korea na vnitrokorejském summitu v Pchjongjangu, přivítal i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Se svým severokorejským protějškem se chce příští týden setkat v New Yorku na okraj schůze Valného shromáždění OSN.

„Spojené státy jsou připraveny okamžitě zahájit jednání o změně vztahů s KLDR. Dnes ráno jsem pozval svého kolegu, ministra zahraničí Ri Jong-hoa, k jednání příští týden v New Yorku,“ uvedl Pompeo v prohlášení. USA podle něj rovněž vyzvaly zástupce KLDR, aby se s novým americkým zmocněncem pro Severní Koreu Stephenem Biegunem setkali co nejdříve ve Vídni.

Jednání Spojených států se Severní Koreou, jehož cílem je skoncovat s jaderným programem Pchjongjangu, skončí podle něj do ledna 2021.

Severní i Jižní Korea podle Muna chtějí, aby se Korejský poloostrov změnil v oblast míru bez nukleárních zbraní a jaderných hrozeb. Společně se svým severokorejským protějškem podepsali prohlášení o mezikorejských vztazích.

Kim následně na tiskové konferenci s Munem prohlásil, že v brzké budoucnosti navštíví Soul. Pokud se tak stane, bude prvním severokorejským vůdcem, který se do jihokorejské metropole vydá.

„Dohodli se na rozebrání jednoho místa pro testování raketových motorů a odpaliště. Severní Korea má takových míst více, odborníci říkají, že většinou používá mobilní odpaliště, která se velmi lehce dají přesouvat, a že je prakticky nemožné je všechny najednou v případě nějakého vojenského konfliktu zničit, což představuje to největší potenciální riziko. Pokud se tedy Koreje dohodly na rozmontování jednoho takového místa, pak to lze považovat spíše za symbolický krok,“ uvedla zpravodajka České televize v Asii Barbora Šámalová.

Společně chtějí pořádat olympijské hry v roce 2032

Jihokorejská agentura Jonhap mezitím oznámila, že ministři obrany obou korejských států ve středu podepsali rozsáhlou vojenskou dohodu, která pomůže snížit vzájemné napětí a předejít náhodným střetům. Již na summitu v dubnu se Soul s Pchjongjangem dohodly, že zanechají všech nepřátelských aktů.

Ve středu podepsané prohlášení ministrů obrany mimo jiné uvádí, že KLDR a Jižní Korea podél společné námořní i pevninské hranice vytvoří nárazníkové zóny, díky kterým bude možné vyhroceným situacím předcházet.

Soul s Pchjongjangem také zřídí společný vojenský výbor, jehož úkolem bude riziko hrozeb vyhodnocovat a společnou komunikací náhodným střetům předcházet. Koreje budou v pohraničí rovněž společně pátrat po vojácích padlých během korejské války na počátku 50. let.

Dalším z výsledků vrcholné schůzky je podle Muna rozhodnutí, že oba korejské státy se budou ucházet o společné pořádání letních olympijských her v roce 2032.