Propaganda, která zavání špionománií. Moskva odmítla obvinění z kyberútoků

Události: Rusko odmítá nařčení ze špionáže v Nizozemsku (zdroj: ČT24)

Nizozemská obvinění na adresu Ruska jsou další zinscenovanou propagandistickou akcí, která vážně komplikuje dvoustranné vztahy a zavání špionománií. Ruská diplomacie tak reagovala na tvrzení Nizozemska, že se ruští agenti pokusili o hackerský útok proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

„Nejednou jsme nizozemskou stranu upozorňovali, a to i diplomatickou cestou, že protiruská kampaň, špionomanie doprovázená cílenými úniky informací do médií o údajných hackerských útocích, vážně poškozuje vzájemné vztahy,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Myslím, že Moskva neměla dobrý den. Je to těžké pochybení, přehmat. To, co se stalo, je zároveň velmi vážné. A není možné to popřít.
Mark Rutte
premiér Nizozemska

„Podle mě existuje nějaký zkoordinovaný plán, který má udržovat téma ruské hrozby. V tomto plánu jsou určité mezery, které je potřeba vyplnit informacemi. Za tím účelem se ze šuplíků vytahují příběhy z minulosti, které nejsou prokázané a na které Rusku nedávají možnost reagovat,“ konstatoval šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačov. 

Nizozemsko ve čtvrtek oznámilo, že v dubnu po rozkrytí nepřátelské operace na svém území vyhostilo čtyři ruské agenty.  

OPCW mimo jiné letos analyzovala látku použitou při březnové otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury. Nizozemsko už v polovině září uvedlo, že na jaře zadrželo a vypovědělo dva ruské agenty kvůli špionáži namířené proti švýcarské laboratoři, která také armádní jed novičok testovala.

V případě Skripalových travičů i agentů odhalených teď jsou tu neuvěřitelné lapsy. Autoritářský režim (v Rusku), kde musí všichni poslouchat, jako by nebyl schopen plodit profesionály.
Libor Dvořák
komentátor Českého rozhlasu Plus

Účelový krok Západu, tvrdí Rusko

Podle ruského ministerstva mají obvinění, která zaznívají z Amsterdamu, připravit půdu pro rozhodnutí OPCW nakloněná vůli Západu. Organizace má příští týden jednat o vytvoření nového mechanismu pro vyhledávání viníků odpovědných za používání chemických zbraní. Rusko takový postup označuje za protiprávní.

Skutečnost, že Nizozemsko spojuje údajné ruské kybernetické útoky i s vyšetřováním katastrofy dopravního letounu nad Ukrajinou v roce 2014, svědčí o tom, že Amsterdam nemá jak odpovědět na ruskou verzi událostí, která ze zkázy letadla viní Kyjev, podotklo ruské ministerstvo.

O hackerských aktivitách Ruska je přesvědčená i německá vláda

S Nizozemským obviněním Ruska se ztotožňuje také německá vláda. Její mluvčí Steffen Seibert v pátek uvedl, že si je Německo téměř jisté, že Rusko stojí za sérií hackerských útoků ve světě. 

„Také spolková vláda s pravděpodobností hraničící s jistotou vychází z toho, že za kampaní APT28 je ruská vojenská rozvědka GRU,“ řekl Seibert s odkazem na hackerskou skupinu, které se přičítá odpovědnost za útoky na datové sítě německých úřadů a institucí včetně Spolkového sněmu.  

„Toto hodnocení spočívá na celkově velmi dobrých vlastních faktech a zdrojích,“ dodal s tím, že vláda má podle něj plnou důvěru také v obdobná tvrzení britských a nizozemských úřadů. 

„Co nejostřeji odsuzujeme takové útoky na mezinárodní organizace a na zařízení našich spojenců. A vyzýváme Rusko, aby dostálo své odpovědnosti a od takového počínání upustilo,“ řekl Seibert. 

Na ruské hackery si posvítili také ve Washingtonu

Z kyberútoků viní Rusko i Velká Británie nebo Spojené státy, které už začaly stíhat sedm ruských agentů. Skupina se údajně pokusila napadnout americkou společnost Westinghouse Electric sídlící v Pensylvánii, jež se zabývá využitím jaderné energie. Útok ale zřejmě nebyl úspěšný. Stála za ním údajně kybernetická jednotka GRU. 

Tři z Rusů podle ministerstva spravedlnosti už dříve obvinil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který pátrá po ruských pokusech o vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Jejich jména figurují i v seznamu podezřelých z hackerského útoku proti serveru americké Demokratické strany. Nová obvinění ale údajně s těmito kauzami nesouvisejí.

Komentátor ČRo Plus Dvořák: Slídění je znakem slabosti Ruska (zdroj: ČT24)

Rusko veškerá obvinění popírá a reagovalo na ně obviněním Američanů, že v Gruzii provozovali tajnou laboratoř pro testování chemických preparátů na lidech, kde v důsledku pokusů zemřelo přes sedmdesát lidí.

Údajně mělo jít o celou síť laboratoří. „Výběr míst pro tato zařízení není náhodný, mnohá z nich jsou umístěna blízko hranic s Ruskem a Čínou a představují pro tyto země stále nebezpečí,“ tvrdí velitel ruských vojsk radiační, chemické a biologické ochrany Igor Kirillov.

Pentagon vzápětí ruské informace odmítl s tím, že jde o další falešná obvinění v rámci dezinformační kampaně.

Dolanský: Důkazy nemohou být přesvědčivější, Nizozemci chytili agenty při činu (zdroj: ČT24)