Rusko tvrdí, že chce v Idlíbu mír. Od Turecka žádá oddělit radikály od umírněné opozice

Moskva chce, aby Turecko oddělilo radikály v Idlíbu od umírněné opozice (zdroj: ČT24)

Rusko vyzvalo Turecko, aby v rebely ovládané syrské provincii Idlíb oddělilo radikální islamisty od umírněné opozice. V Ženevě to řekl ruský vyjednavač pro Sýrii Alexandr Lavrenťjev. Generální tajemník OSN António Guterres žádá po Moskvě, Ankaře a Teheránu, aby za každou cenu hledaly řešení, které by ochránilo životy civilistů.

Provincie Idlíb, která se stala útočištěm lidí evakuovaných a vysídlených z jiných částí Sýrie v průběhu sedmileté války, je poslední větší baštou odpůrců syrské vlády. Podle OSN vyhnalo nejnovější bombardování z oblasti kolem třiceti tisíc lidí.

Syřané mají obavy, že Damašek a jeho spojenci zahájí masivní útok. „To, co se tam dělo, byla hotová katastrofa. Něco, co se nedá popsat. Letadla a vrtulníky nerozlišovaly mezi civilním obyvatelstvem a ostatními,“ tvrdí jeden z uprchlíků Ali Al-Mheymid.

Rusko, jež pomáhá syrskému režimu s nálety na oblast, přitom tvrdí, že hledá mírové řešení. „Říkáme, že situaci v Idlíbu by bylo nejlepší vyřešit mírově. Je možné nepřistoupit k vojenskému řešení,“ řekl Lavrenťjev po jednáních se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. 

Počet radikálů v Idlíbu je stále vysoký a někteří si z civilistů dělají živé štíty. Ruský vyjednavač pro Sýrii ale řekl, že armáda se v případě vojenské ofenzivy pokusí minimalizovat počty civilních obětí. Turecko ovšem musí oddělit radikální islamisty od umírněné opozice. „Provincie Idlíb je takříkajíc v zóně odpovědnosti Turecka, je na nich, aby oddělili umírněnou opozici od extremistů, fronty an-Nusra a dalších teroristických skupin,“ podotkl Lavrenťjev.

Podle USA útočí Asadovy síly i na nemocnice

Spojené státy možnost diskutovat o vyhlídkách na diplomatické řešení v Sýrii uvítaly. Zároveň ale varují před lhaním, k němuž se podle Washingtonu Asadův režim a jeho spojenci uchylují. Podle USA je totiž v Idlíbu patrná eskalace konfliktu, kdy ruské a syrské letectvo používají jak rakety, tak i barelové bomby a za cíl si vybírají rovněž zdravotnická zařízení.

„Jakýkoli útok na Idlíb je bezohlednou eskalací konfliktu, pokud budou syrský prezident Asad, Rusko a Írán pokračovat v cestě, kterou zvolili, důsledky budou hrozné,“ upozornila americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Nutnost vyhnout se masivní ofenzivě v Idlíbu zdůraznil i generální tajemník OSN António Guterres. Rusko, Turecko a Írán by podle něj měly hledat řešení, které by civilisty ochránilo. „Je zcela zásadní předejít tomu, aby v Idlíbu vypukly masové boje. To by vyvolalo humanitární noční můru, která nemá v krvavém syrském konfliktu obdoby,“ konstatoval Guterres.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Prezidenti Ruska, Íránu a Turecka se setkali minulý pátek v Teheránu. Navzdory naléhání Turecka, které stojí na straně rebelů a obává se příchodu dalších syrských uprchlíků k hranicím, se ale trojice zřejmě na klidu zbraní nedomluvila.

Ruský vyslanec při OSN Vasilij Něbenzja minulý týden prohlásil, že v Idlíbu působí „40 až 45 ozbrojených skupin, tedy 50 tisíc lidí“. Skupina an-Nusra, hlásící se k síti al-Káida, má podle něj 16 tisíc členů a ty skupiny, které „jsou připraveny dohodnout se na příměří, čítají 13 tisíc lidí“.