Tajfun v Japonsku slábne, hrozí ale záplavy a sesuvy půdy

Japonsko se vyrovnává s následky řádění tajfunu Jebi (zdroj: ČT24)

Během tajfunu Jebi už v Japonsku zemřelo jedenáct lidí a dalších více než 340 bylo zraněno. Nejsilnější bouře v zemi za posledních 25 let se posouvá směrem na sever a postupně slábne, nadále ale hrozí záplavy a sesuvy půdy. V pondělí se bouře zformovala i u pobřeží Spojených států, i ta by už ovšem měla ztrácet na síle.

Na mezinárodním letišti Kansai v západní provincii Ósaka muselo být v úterý kvůli tajfunu zrušeno asi 700 letů, ve středu dalších 162. Letiště zůstává uzavřené, a to ještě minimálně několik dní či týden, informoval deník Jomiuri šimbun. 

Kvůli poškození mostu, který spojuje letiště s pevninou, musely na letišti přečkat noc zhruba tři tisíce lidí. Letiště je totiž vybudované na umělém ostrově a voda ho částečně zaplavila. Později se je podařilo evakuovat.

Tři tisíce cestujících uvízly na letišti v Ósace
Zdroj: ČTK/AP

Do mostu v úterý narazil kvůli silnému větru námořní tanker. Plavidlo bylo prázdné, takže další škody nevznikly a také všech jedenáct lidí na palubě vyvázlo bez zranění.

Tajfun Jebi, jehož název znamená v korejštině vlaštovka, udeřil na pevninu na nejmenším z hlavních japonských ostrovů Šikoku v úterý kolem poledne místního času (05:00 našeho času). O několik hodin později se prohnal kolem západního pobřeží největšího japonského ostrova Honšú.

Jedenadvacátý tajfun této sezony poničil řadu domů a narušil železniční dopravu, když kvůli němu musel být pozastaven provoz na trase rychlovlaků mezi Tokiem a Ósakou. Zhruba 400 tisíc domácností je bez elektřiny. I během středy zůstávají zavřené školy a firmy v zasažených oblastech. Uprostřed víru dosahoval vítr rychlosti až 216 kilometrů za hodinu.

Studio 6 s Alešem Fardou z Oddělení klimatického modelování AV ČR (zdroj: ČT24)

Jih USA zasáhla bouře Gordon

Jižní pobřeží Spojených států v úterý v noci místního času zasáhla tropická bouře Gordon provázená vichrem o rychlosti 110 kilometrů za hodinu. V amerických státech Louisiana a Mississippi byl vyhlášen mimořádný stav. Bouře se zformovala v pondělí u souostroví Florida Keys. Ve městě Pensacola spadl strom na obytný přívěs a zabil dítě.

Gordon nabíral na intenzitě, nakonec ale nedosáhl síly hurikánu. „S postupem bouře dále do vnitrozemí se očekává její rychlé slábnutí. V průběhu dneška by se měla změnit v tlakovou níži,“ uvedlo Národní středisko pro hurikány. Současně ovšem varovalo před vysokými vlnami na pobřeží, které by mohly být životu nebezpečné.

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.

Bez elektřiny bylo více než 27 tisíc zákazníků, převážně v pobřežních oblastech státu Alabama a v jihovýchodní části státu Mississippi. Ropné a plynárenské firmy kvůli bouři v Mexickém zálivu preventivně evakuovaly více než 50 plošin a pozastavily produkci.

Starostka New Orleansu LaToya Cantrellová zdůraznila, že prioritou města je zajistit bezpečí jeho obyvatel. Město New Orleans ve státě Louisiana bylo v roce 2005 zdevastováno katastrofálním hurikánem Katrina, který připravil o život takřka 1900 lidí, z toho přes 1500 v Louisianě.