Západonilská horečka si vyžádala první oběť v Chorvatsku, 30 lidí je nakažených

Západonilská horečka si vyžádala první oběť v Chorvatsku, kde bylo během letošního léta diagnostikováno 26 lidí nakažených touto nebezpečnou chorobou. V Srbsku, s nímž Chorvatsko sdílí část hranic, tato nemoc letos připravila o život už 21 osob.

O prvním úmrtí v Chorvatsku informoval server Index.hr  s odvoláním na údaje chorvatského Ústavu pro veřejné zdraví (HZJZ). Podle tamních epidemiologů bylo několik případů nákazy západonilskou horečkou v Chorvatsku zaznamenáno i v minulých letech; přesné údaje ale neuvedli. Žádný z nich ale nebyl smrtelný.

Onemocnění způsobuje mikroroganismus označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

HZJZ upozorňuje, že infekci západonilským virem u člověka v asi 80 procentech případů neprovází příznaky. 

„V asi 20 procentech případů se nemoc projevuje příznaky podobnými chřipce, tedy zvýšenou teplotou, bolestí hlavy, slabostí, bolestí svalů a kloubů. U přibližně jednoho procenta pacientů se může vyvinout závažné onemocnění a v jeho důsledku může dojít k postižení centrální nervové soustavy, symptomům meningitidy nebo encefalitidy,“ píše Index.hr. Vystaveni riziku jsou lidé s oslabeným imunitním systémem například po transplantaci orgánů a starší lidé, kteří již mají chronické onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes a podobně.

Prozatím neexistuje žádný lék nebo vakcína

Účinné vakcíny proti západonilskému viru dosud nebyly vyvinuty, ačkoli vědci dosáhli určitého pokroku. Například na konci března byla publikována studie, ve které výzkumníci vyvinuli terapii, která má povzbudit obranný systém k vývoji trvalé ochrany před viry.

Metoda se však v současné době testuje pouze na myších. Pokud vše půjde podle plánu, bude podle serveru Index.hr trvat ještě rok, než se vakcína dostane na trh. Prozatím existuje pouze účinná vakcína pro koně.