Afghánský prezident vyhlásil příměří s hnutím Taliban

Afghánský prezident Ašraf Ghaní ohlásil příměří s islámským radikálním hnutím Taliban, a to v souvislosti se začínajícím muslimským svátkem oběti – íd al-adhá. Platit má od pondělí po tři měsíce. Není ovšem jasné, zda budou extremisté klid zbraní dodržovat. Hnutí zatím pouze oznámilo, že propustí stovky zajatců. Zdůvodnilo to rovněž muslimským svátkem.

Podle agentury Reuters prezident svůj krok učinil navzdory útokům islamistů s mnoha oběťmi na životech, které v těchto dnech  zasáhly oblast města Ghazní.

„Podmíněné příměří začne zítra (v pondělí) a bude pokračovat tak dlouho, dokud ho Taliban bude udržovat a dodržovat,“ prohlásil v Kábulu prezident Ghaní při příležitosti afghánského Dne nezávislosti. „Vyzýváme vedoucí představitele Talibanu, aby projevili vstřícnost vůči touze Afghánců po dlouhodobém a skutečném míru,“ dodal.

Taliban hodlá dosáhnout „islámského cíle“

Podle Reuters není jasné, zda Taliban s Ghaního výzvou souhlasí. V sobotu prohlásil vůdce hnutí maulví Hajbatulláh Achúndzáda, že v Afghánistánu nebude mír, dokud v zemi budou „okupanti“. Sdělil rovněž, že jeho hnutí zůstává věrno závazku dosáhnout „islámského cíle“, tedy afghánské svébytnosti a ukončení války.

Ve svém prohlášení Achúndzáda také řekl, že válka může skončit jen přímým vyjednáváním se Spojenými státy. Washington upřednostňuje, aby se Taliban dohodl s mezinárodně uznávanou vládou v Kábulu.

Taliban od počátku srpna zintenzivnil útoky na místní vládní ozbrojené složky i na zahraniční vojáky. Obětí a zraněných jsou stovky. Při sebevražedném atentátu 5. srpna poblíž základny Bagrám v afghánské provincii Parván přišli o život také tři čeští vojáci, kteří v oblasti působili v rámci mise NATO.