Afghánská armáda dál bojuje s Talibanem o Ghazní. Zemřelo už přes 300 lidí

Při bojích afghánské vlády a radikálního hnutí Taliban o město Ghazní zemřelo od pátku přes sto členů bezpečnostních sil, nejméně dvacet civilistů a 194 talibů. Vláda na místo vyslala speciální jednotky, s koordinací boje pomáhají i americké speciální jednotky. Pomalá reakce vlády ve městě, kde hnutí Taliban málem převzalo kontrolu, ovšem vyvolala velkou nevoli veřejnosti.

Podle diplomatů sídlících v Kábulu útok vládu zaskočil. Prezident Ašraf Ghaní veřejně reagoval až po 72 hodinách. Na Twitteru oznámil, že do města budou vyslány posily. Představitelé Ghazní přitom vládu před rizikem útoku celé měsíce varovali.

Americká armáda v pátek odpoledne původně oznámila, že útok Talibanu byl odražen, později ale uvedla, že v některých částech Ghazní se dál bojuje.

Událost a pomalá reakce vlády vyvolaly prudkou reakci veřejnosti. Někteří přispěvatelé na sociálních sítích volají po tom, aby prezident Ghaní odstoupil.

Islamisté se pohybují volně po městě, boří domy a civilisty používají jako štíty

Zprávy z Ghazní jsou stále kusé, protože talibové zničili telekomunikační věž. Svědkové popsali ve zpravodajské televizi Tolo News velké krveprolití a ničení města.

Zatímco americká i afghánská strana v neděli uvedly, že drží všechna strategická místa ve městě, lidé z Ghazní vidí věc jinak. „Vláda má pod kontrolou jen sídlo guvernéra, policie a rozvědky. Taliban se je snaží dobýt,“ řekl agentuře Reuters místní poslanec. Islamisté se podle reportéra AFP na místě ani neskrývají. Volně se pohybují, mají pod kontrolou několik policejních stanovišť a zapalují vládní úřady.

Islamisté se usadili v obytných čtvrtích, kde bourají zdi, aby se mohli městem snadněji pohybovat. Jakýkoli zásah bezpečnostních sil proti nim komplikuje přítomnost civilistů. „Ozbrojenci vědí, že naše síly neútočí na civilisty, a tak při pohybu městem, při němž zapalují budovy, užívají mladé muže jako lidské štíty,“ uvedly afghánské úřady.

Afghánská rodina projíždí kontrolním stanovištěm u Ghazní
Zdroj: Reuters/Stringer

Severně od Ghazní se po útoku pohřešují desítky členů bezpečnostních složek

Povstalci ovládli také okresy Chavádža Omarí na sever od města Ghazní a Adžrastán na západě provincie Ghazní, odkud úřady hlásí desítky mrtvých či nezvěstných členů afghánských bezpečnostních složek.

Útok na Ghazní je nejsilnějším úderem Talibanu od května, kdy ozbrojenci téměř dobyli město Faráh na západě Afghánistánu a zmařil naději na mírové rozhovory, která se vynořila po třídenním příměří během muslimského svátku íd al-fitr.

V roce 2015 se Talibanu povedlo nakrátko obsadit třistatisícové město Kunduz na severu země, v roce 2016 Taliban útok zopakoval a nebyl daleko od úspěchu.