Nečekaný útok Talibanu. V afghánském městě Ghazní umíraly desítky lidí

Radikální Taliban v noci zaútočil na afghánské město Ghazní v centrálním Afghánistánu. Bojovníci pronikli do ulic a podařilo se jim zmocnit se několika čtvrtí. Při střetech zahynulo podle agentury AP nejméně čtrnáct policistů a dalších dvacet příslušníků afghánských bezpečnostních složek utrpělo zranění, řada policejních stanovišť byla vypálena. Ofenziva byla zřejmě z větší části odražena.

Útok začal kolem druhé hodiny ráno místního času (ve čtvrtek 23:30 SELČ) a uskutečnilo ho kolem tisícovky povstalců, uvedl mluvčí provinční vlády Árif Núrí. Povstalci ostřelovali domy, vypálili v obytných čtvrtích několik obchodů a sváděli boje s členy afghánských bezpečnostních sil.

Těm poskytly podporu ze vzduchu americké bojové vrtulníky a bezpilotní letoun. Situace ve městě je v tuto chvíli nepřehledná a není jasné, jak velká část Ghazní je pod kontrolou povstalců.

Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Martin O'Donnell původně prohlásil, že americké síly se podílely na odražení ofenzivy a že kolem 8:00 místního času (5:30 SELČ) boje v Ghazní utichly. V poledne ale agentuře AP sdělil, že střety ve městě pokračují, což přimělo americké helikoptéry a bojové letouny k návratu nad Ghazní.

Afghánské ministerstvo obrany oznámilo, že útočníci byli zahnáni na ústup, stále jsou ale přítomni v jedné části města. Obsadili tam domy civilistů a pálí z nich na členy afghánských bezpečnostních sil, kteří se snaží oblast vyčistit.

Policejní šéf města generál Faríd Ahmad Mašál sdělil, že boje si vyžádaly více než stovku mrtvých či zraněných, většinou na straně Talibanu. Jen pod mostem v jižní části města bylo nalezeno 39 těl bojovníků této radikální skupiny, dodal. Zranění utrpěl také blíže neupřesněný počet civilistů.

Město Ghazní má odhadem 150 tisíc obyvatel a leží na důležité dopravní komunikaci, která spojuje jihoafghánské město Kandahár s metropolí Kábulem. Místní média informovala, že doprava na této silnici byla kvůli útoku přerušena. Nedaleko provincie Ghazní se nachází provincie Parván, kde při útoku sebevražedného atentátníka zahynuli v neděli tři čeští vojáci. K útoku se přihlásil Taliban.

V roce 2015 se islamistům podařilo nakrátko obsadit třistatisícové město Kunduz na severu země, v roce 2016 útok zopakovali a nebyli daleko od úspěchu. Letos v květnu se cílem ofenzivy stalo město Faráh na západě Afghánistánu; afghánská armáda s pomocí amerických jednotek nakonec radikály z Faráhu vytlačila.