Německu se daří vyjednat dohody o vracení běženců. Ruka v rukávu už je i s Řeckem

Berlín a Atény se domluvily na uzavření dohody o vracení migrantů, kteří před příchodem do Německa už požádali o azyl v jiné unijní zemi. Obdobnou dohodu uzavřela spolková vláda nedávno s Madridem. Berlín na jejím základě může do dvou dnů vracet uprchlíky, kteří už podali žádost o azyl ve Španělsku. Jednání je prý na dobré cestě také s Itálií.

„Tato dohoda (s Řeckem) je bezprostředně před uzavřením,“ uvedla mluvčí německého ministerstva vnitra. Politici ji podle ní dojednali ve čtvrtek večer. Dodala, že už zbývá jen jedna korespondence, žádné podrobnosti ale uvést nechtěla.

Jednání s Itálií o plánované migrační dohodě již „postoupila dost daleko“, na ministerskou úroveň, uvedla zároveň mluvčí. „Vycházíme z toho, že takovéto ujednání (o vracení migrantů) bude dosaženo i s Itálií,“ dodala.

Kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že v případě nutnosti se do rozhovorů s italskou vládou zapojí, informovala agentura DPA.

Dohoda, kterou Berlín s Madridem uzavřel minulý týden v pondělí, vstoupila v platnost v sobotu. Předpokládá, že Německo může do 48 hodin vracet migranty, kteří už podali žádost o azyl ve Španělsku.

Rovněž dohoda s Aténami se týká osob zadržených na rakousko-německých hranicích, které předtím už požádaly o azyl v Řecku. I tito lidé mohou být posláni zpět do 48 hodin.

Španělsko žádnou protislužbu od Německa nepožadovalo. Itálie a Řecko ale chtěly, aby od nich Německo přebíralo další příchozí migranty. Ministr vnitra Horst Seehofer to však odmítl s tím, že není možné, aby země v důsledku přijímala více migrantů, než jich pošle zpět.