Německá vládní dohoda o migraci: Tranzitní centra na hranicích nebudou

Zpravodaj ČT: Z původních představ Seehofera a kompromisu s CDU moc nezbylo (zdroj: ČT24)

Strany německé vládní koalice dosáhly dohody na souboru opatření ke zpřísnění migrační politiky. Předsedkyně sociálních demokratů (SPD) Andrea Nahlesová po jednání se svými koaličními partnery uvedla, že shoda je na rychlejším vracení migrantů do země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Netýká se to ale režimu na hranicích. Nahlesová totiž zdůraznila, že se na hranicích nebudou vytvářet žádná tranzitní centra.

„Nejsou tam tranzitní centra, není tam jednostranné vracení migrantů z německo-rakouské hranice, není tam vracení lidí, kteří byli registrovaní v jiné členské zemi EU,“ shrnul dohodu mezi SPD a CDU/CSU zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský. 

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a Křesťanskosociální unie (CSU) ministra vnitra Horsta Seehofera přitom nedávno zažehnaly svůj spor o řešení migrace právě dohodou o zřízení takzvaných tranzitních center na německo-rakouské hranici, odkud chtěli vracet migranty registrované už v jiné zemi EU.

SPD ale od začátku zdůrazňovala, že nebude akceptovat žádné „uzavřené tábory“. Seehofer nicméně po čtvrtečním jednání uvedl, že je s dohodou všech koaličních partnerů „velmi spokojen“.

Německá vládní koalice se dohodla na migračních pravidlech (zdroj: ČT24)

Z hranic budou vraceni jen ti, kdo o azyl už jinde požádali

„Zrychlený režim na německo-rakouských hranicích by se měl týkat jen lidí, kteří už v jiné členské zemi EU o azyl požádali a nejsou tam pouze registrovaní. Podle Seehofera jsou to dva až pět lidí denně. Tito lidé by měli být během 48 hodin předáni do země, kde o azyl požádali,“ dodal Černohorský.

Dodal ale, že úspěch tohoto opatření závisí na vyjednání dvoustranných dohod s jednotlivými členskými zeměmi. Než se rozhodne o vrácení migrantů, budou tito lidé ve stávajících zařízeních federální policie v bezprostřední blízkosti hranic.

„Balík opatření obsahuje i vnitřní německá opatření, například zrychlení řízení pro lidi registrované jinde v Evropě uvnitř Německa, ale to se netýká režimu na hranicích,“ doplnil Černohorský k situaci lidí, kteří byli registrováni v jiné zemi EU, ale o azyl požádali až v Německu.

Koaliční strany se podle šéfky SPD Nahlesové dohodly, že vláda do konce roku předloží návrh imigračního zákona.

Vydáno pod