Generační změna a posun doprava. V čele španělských lidovců stane Casado

Události: Španělští lidovci si zvolili nového předsedu (zdroj: ČT24)

Španělská Lidová strana si na závěr dvoudenního sjezdu zvolila nového předsedu. Stal se jím sedmatřicetiletý Pablo Casado, který ve funkci vystřídal expremiéra Mariana Rajoye. Casadovo zvolení podle agentury AFP představuje generační změnu a posun doprava pro lidovce, kteří mají stále největší zastoupení ve španělském parlamentu.

Krátce před oficiálním oznámením výsledků Casadova soupeřka a bývalá vicepremiérka Soraya Sáenzová řekla, že Casadovi k vítězství pogratuluje. 

Španělští poslanci vyslovili na začátku června nedůvěru vládě Rajoye, který byl předsedou vlády od prosince 2011, a v premiérské funkci jej vystřídal lídr socialistů Pedro Sánchez. Rajoy tehdy také oznámil, že opustí funkci předsedy Lidové strany, v jejímž čele stál od 2004.

Casado zastupuje mladší generaci lidovců, kteří chtějí být slyšet

Ve straně zastupuje Casado, ambiciózní poslanec a někdejší mluvčí, mladší generaci lidovců, která se snaží získat silnější hlas. Členem se stal v roce 2003 ještě za vysokoškolských studií, sám o sobě hovoří jako o liberálním konzervativci, blízko má k někdejšímu předsedovi a premiérovi z let 1996 až 2004 Josému Maríovi Aznarovi.

V otázce nezávislosti Katalánska, která poslední rok hýbe španělskou politickou scénou a vedla letos na jaře k pádu vlády vedené jeho předchůdcem v čele strany, patří Casado k výrazným zastáncům jednoty země.

Loni v říjnu například prohlásil, že kdo vyhlásí nezávislost, „skončí možná jako ten, kdo ji vyhlásil před 83 lety“. Odkazoval tak na vyhlášení nezávislosti regionu v roce 1934 v předvečer občanské války, tehdejšího premiéra Katalánska později frankisté popravili.

„Casado je tím, kdo říká, že nechce dělat žádné ústupky, ani směrem ke Kataláncům, ani směrem k různým jiným návrhům, které představila španělská mnohobarevná koalice,“ uvedl hispanista Traian Urban.

Letos v dubnu se stal aktérem aféry kolem falešných vysokoškolských titulů mezi politiky. V jeho případě se jednalo o titul z madridské Univerzity krále Juana Carlose, kde mu jako absolventovi práv a regionálnímu poslanci odpustili docházku na přednášky a automaticky započetli 18 z 22 předmětů.

Casado se chlubil i diplomem z amerického Harvardu, než média zjistila, že absolvoval jen čtyři dny přednášek od jednoho profesora této školy, který právě hostoval v Madridu.

  • Casado se narodil 1. února 1981 v Palencii, která leží na severu Španělska, v rodině lékaře a univerzitní profesorky, jeho rodina provozuje oční kliniku.
  • V roce 2007 vystudoval právo na Univerzitě Complutense v Madridu a ​získal advokátskou licenci. Již v té době měl ale nakročeno k politické kariéře.
  • Mezi roky 2007 a 2009 působil jako zastupitel na madridské radnici, od prosince 2011 je poslancem. Ve straně byl poslední tři roky zástupcem šéfa oddělení komunikace.
  • Je ženatý, má dceru a syna.