Když odstranit, tak úplně. Kimova strýce vymazali z dokumentu

Pchjongjang – Severokorejský režim potvrdil zprávy o tom, že nový vůdce KLDR Kim Čong-un odstranil z vedení armády svého mocného strýce Čang Song-tcheka. Vládnoucí strana uvedla, že ji Čang poškodil, stejně jako celou „revoluci“. Nezůstalo ale jen u toho, když se chce severokorejský režim někoho zbavit, udělá to se vším všudy. Státní televize KLDR tak prý Kimova strýce vymazala i z dokumentárního pořadu. Píše o tom server BBC News. Kimovy čistky by navíc mohly brzy dolehnout i na jeho vlastní tetu.

Čang Song-tchek zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany. Po smrti Kim Čong-ila koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle řady analytiků Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti vládl Severní Koreji.

O jeho sesazení informovala v úterý jihokorejská agentura Jonhap a televize YTN, které jako svůj zdroj citovaly jihokorejské tajné služby. „Naše zpravodajská služba nám oznámila, že Čang Song-tcheka nejspíš sesadili. A v listopadu taky veřejně popravili jeho nejbližší spolupracovníky,“ konstatoval jihokorejský poslanec Jung Čung-rae. Jedná se o zatím největší změnu v severokorejském vedení od nástupu Kim Čon-una do čela státu (o pádu Kimova strýce čtěte zde). Podle Číny - nejbližšího spojence KLDR - je čistka „vnitřní záležitostí“ Severní Koreje.

Státní tisková agentura KCNA upřesnila, že Čang Song-tchek byl sesazen, protože si „budoval vlastní mocenskou základnu a byl zkorumpovaný, narkoman a sukničkář“. Nejvyšší orgán vládní Korejské strany práce potvrdil, že "eliminoval Čanga a jeho skupinu, protože už
nebylo možné dále přehlížet jeho činy". Čang údajně budoval v rámci strany vlastní frakci a dosazoval své stoupence na klíčové posty, aby napomáhali jeho politickým ambicím.

Zpráva agentury KCNA

„Byl ideologicky pomýlený a nesmírně zahálčivý. Užíval drogy a hýřil v kasinech, zatímco se na náklady strany léčil v zahraničí. Čang předstíral, že podporuje stranu a vůdce, ale přitom se ponořil do frakcionářství. Snil zcela jiný sen a za scénou se dopouštěl dvojakostí.“

To ale není vše. Agentura Jonhap teď přišla se zprávou o změně v dokumentárním filmu, v němž vystupoval i Čang. Snímek byl v severokorejské televizi odvysílán již devětkrát, v sobotní repríze v něm ovšem chyběly záběry zachycující Čanga.

Čang už si prošel jednou převýchovou

Není to přitom poprvé, co Čang zažívá pád z výsluní. Už v roce 2004 musel podstoupit „převýchovu“ jako dělník v ocelárnách, protože byl podezírán z korupce. O rok poději se ale směl vrátit do nejvyšších mocenských kruhů. Podle analytiků je ovšem nynější Čangův odchod definitivní. „Tentokrát mizí Čang navždy. Už se nebude moci vrátit,“ prohlásil jihokorejský politolog Pak Hak-sun. „Budou pokračovat čistky po celé zemi a Kim Čong-un zůstane sám, jediný v centru moci,“ souhlasí profesor z univerzity severokorejských studií v Soulu Jang Mu-čin.

Severokorejská vláda by nyní mohla přijít o pravidelný přísun zahraniční měny. Na patřičné hospodářské programy včetně mezinárodních průmyslových zón totiž dohlížely právě staré kádry kolem Čanga. Jeden z jeho klíčových poradců navíc čistkám unikl - podle jihokorejských médií těsně před jejich vypuknutím utekl do Číny. Pro severokorejského vůdce může tento uprchlík představovat velký problém - v hladovějící zemi totiž spravoval bohaté fondy Kimovy vládnoucí dynastie.

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle deníku The Daily Telegraph zprávy z Jižní Koreje nyní naznačují, že příští obětí tažení severokorejského vůdce proti staré gardě by mohla být jeho teta Kim Kjong-hi. Ta údajně bojuje s rakovinou, alkoholismem a depresemi, které jsou spojeny se sebevraždou její dcery v Evropě v roce 2006. Pětašedesátiletou Kim Kjong-hi, která žije v odloučení od svého manžela Čang Song-tcheka, by měla podle zvěstí vystřídat v roli poradkyně Kimova mladší sestra.

Nový vůdce chce dostat do popředí mladé politiky

Kim za své dva roky u moci nahradil mnoho vysokých činitelů, kteří sloužili jeho otci, mladšími politiky věrnými jeho režimu. „Snaží se přivést mladší generaci politiků a vyhazuje ty starší, což působí spoustu problémů mezi elitou v Pchjongjangu,“ poznamenal japonský expert na Severní Koreu Tošimicu Šigemura. „Podařilo se mu to ve straně a v úřadech, ale nemá dostatečnou moc, aby totéž provedl v armádě,“ dodal.

Podle Šigemury by ale Kim Čong-un odstraněním dcery uctívaného zakladatele KLDR Kim Ir-sena mohl zajít příliš daleko. Kim Kjong-hi je různými politickými frakcemi v Pchjongjangu dlouhou dobu považována za nedotknutelnou a její nahrazení by mohlo odstartovat nový boj o moc, píše The Daily Telegraph.