Podoba brexitu je věcí Britů, řekl Trump po jednání s Mayovou

Tisková konference po jednání Donalda Trumpa s Theresou Mayovou (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou řekl, že podoba dohody o brexitu je čistě záležitostí Britů. Odmítl, že by britský návrh podoby brexitu kritizoval a zpochybnil kvůli ní uzavření obchodní dohody mezi Londýnem a Washingtonem. Podle Trumpa obě země práci na obchodní dohodě finalizují a i do budoucna spolu chtějí obchodovat.

Trump ve čtvrtečním rozhovoru s bulvárním listem The Sun řekl, že brexitový plán je špatný a že neumožní uzavřít budoucí obchodní dohodu mezi USA a Británií. Na páteční tiskové konferenci ale prohlásil, že článek byl „fake news“, což prý může dokázat vlastní nahrávkou interview.

„Cokoli uděláte, bude to v pořádku,“ řekl Trump ohledně podoby brexitové dohody. Dodal, že americká vláda plně respektuje vůli Britů vládnout si sami.

Mayová v této souvislosti doplnila, že Británie po vystoupení EU bude moci uzavírat obchodní smlouvy se všemi zeměmi. Ocenila také zvláštní vztah Británie a USA a prohlásila, že spolu s americkým prezidentem chtějí tento vztah ještě prohloubit. Jednou z oblasti hlubší spolupráce by podle ní měla být bezpečnost, další hospodářství a právě obchod.

Události: Brexit je podle Trumpa věcí Britů (zdroj: ČT24)

Na dotaz týkající se kritiky chystané podoby odchodu Spojeného království z Evropské unie Mayová řekla, že zařídí takový brexit, pro jaký Britové hlasovali v předloňském referendu. Zdůraznila, že brexitem skončí volný pohyb osob, posílání peněz do rozpočtu EU, jurisdikce Soudního dvora Evropské unie na britském území i účast Británie na společné zemědělské politice. „To je to, pro co Britové hlasovali, a to je to, co jim dáme,“ uvedla.

Mayová také Trumpovi poděkovala za podporu, které se Británii od Washingtonu dostalo v souvislosti s kauzou otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v Anglii, ze které Londýn obviňuje Moskvu, jež to popírá.

Premiérka zároveň přivítala, že se v pondělí uskuteční summit Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Za důležité označila, že americký prezident do jednání se svým ruským protějškem vstupuje „z pozice síly“ a s jednotnou Severoatlantickou aliancí v zádech.

Trump jednal s Mayovou o brexitu, obchodní dohodě i Rusku (zdroj: ČT24)

Za mě by Rusové Krym neanektovali, míní Trump

Donald Trump ujistil, že chce mít dobré vztahy s Ruskem i Čínou a je rád, že jej v tom premiérka Mayová podporuje. Podle jeho mínění by anexe Krymu neproběhla, kdyby byl na jaře 2014 prezidentem právě on.

Umožnění zabrání Krymu Ruskem prý bylo chybou Baracka Obamy. Trump novinářům řekl, že věří, že dokáže s Putinem rozvinout přátelské vztahy. Prohlásil, že s šéfem Kremlu chce hovořit o Ukrajině, Sýrii i o nešíření jaderných zbraní a také o údajném ruském zasahování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Pokud jde o vměšování, neočekává, že by se k tomu Moskva přihlásila. Tuto otázku chce ale i tak zmínit.

Michal Kubal a Bohumil Vostal k USA, Rusku a Velké Británii (zdroj: ČT24)

Odpoledne přijme Trumpa královna

Odpoledne navštíví Trump společně s manželkou Melanií královnu Alžbětu II., která pozvala prezidentský pár do Windsoru na čaj. Následně odletí prezident do Skotska, kde ho čeká setkání s britským ministrem pro záležitosti Skotska Davidem Mundellem.

Ve Skotsku, kde Trumpovi patří dvě golfová hřiště, stráví šéf Bílého domu víkend. V neděli se chystá odletět do Helsinek na setkání s Putinem.

Donald Trump přijel do Velké Británie ve čtvrtek ze summitu NATO v Bruselu. Jeho cesta je oficiálně označována jako pracovní, což s sebou nese nižší pocty než státní návštěva. Přesto ji provází řada protestů.