Mayová mě s brexitem neposlechla, prohlásil Trump a vyvolal ostrou reakci politiků a médií

Britská premiérka Theresa Mayová zvolila špatný brexit, což zhatí obchodní dohodu USA s Velkou Británií. Před návštěvou Spojeného království to uvedl šéf Bílého domu Donald Trump, jehož slova spustila vlnu kritických reakcí ze strany britských politiků i médií. Trump jedná s Mayovou ve venkovském sídle britských premiérů, večer se pak setká s královnou Alžbětou II. V zemi probíhá řada protestů.

Mayová chce podle nového plánu zachovat více obchodních vazeb na EU, než si přáli zastánci rázné odluky od Bruselu. Kvůli tomu počátkem týdne rezignoval ministr zahraničí Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis.

„Pokud udělají dohodu v tomto stylu, budeme jednat s Evropskou unií, místo abychom jednali s Británií, takže to zřejmě zhatí dohodu (o volném obchodu s Británií),“ řekl Trump britskému listu The Sun. Právě separátní dohoda s USA, o níž Trump mluví dlouhodobě, je jedním z významných bodů zdůrazňovaných stoupenci tvrdého brexitu jako výhoda nezávislosti na EU.

Mayová na úvod setkání zvolila diplomatický tón a USA označila nejen za „nejbližšího spojence, ale i nejdražšího přítele“. Trump přitom nešetřil kritikou její představy o brexitu již během čtvrtečního summitu NATO.

„Říkal jsem Therese Mayové, jak to (brexit) provést, ale ona nesouhlasila, neposlechla mě. Chtěla jít jinou cestou,“ řekl Trump s dovětkem, že jednání o brexitu trvají již moc dlouho, a proto z nich jistě nevzejde dobrá dohoda. „Britové hlasovali pro odtržení, tak bych si představoval, že to udělají - ale možná se ubírají trochu jinou cestou,“ poznamenal prezident.

Trump kritizoval Mayovou kvůli podobě brexitu (zdroj: ČT24)

Šéf Bílého domu prý lituje odchodu Johnsona a doufá, že se do vlády jednoho dne vrátí. „Chovám k němu velký respekt. Zjevně mě má rád a říká o mně velice hezké věci,“ prohlásil americký prezident, podle něhož by Johnson byl skvělý premiér. Na otázku, zda by měl exministr zahraničí nahradit v úřadě Mayovou, Trump odvětil: „No, nesnažím se je štvát jednoho proti druhému.“

Pozvánka na čaj od královny

Na brexit zřejmě dojde i během pátečního setkání. Trump s Mayovou nejdříve navštívili na zatím neupřesněném místě základnu zvláštních jednotek, kde pro ně byla připravena ukázka britských ozbrojených sil. Poté se odebrali do venkovského sídla Chequers, kde jednají o mezinárodních otázkách. Trump před schůzkou prohlásil, že během čtvrteční společné večeře s Mayovou se jejich vztahy posunuly na dosud nejvyšší úroveň. „Naše vztahy jsou velmi silné,“ zdůraznil.

Odpoledne Trump s Melanií, která do té doby bude mít vlastní program připravený premiérčiným manželem Philipem Mayem, navštíví královnu, jež prezidentský pár pozvala na čaj na hrad Windsor. „Je to báječná žena. Moc se na setkání s ní těším. Myslím, že svou zemi reprezentuje velmi dobře,“ řekl listu The Sun s tím, že z audience u panovnice nervózní není, ctí však její dokonalou službě veřejnosti.

Opoziční britská labouristická poslankyně Anna Turleyová zpochybnila, zda by se americký prezident kvůli své neomalenosti a aroganci měl vůbec s královnou setkat. „Trump je rasista a nerespektuje naši zemi. Proč se má setkat s naší královnou?“ poznamenala politička na Twitteru.

Britský ministr financí Philip Hammond zase nesouhlasí s kritickým názorem Trumpa na plán budoucích vztahů Spojeného království s Evropskou unií. „Prezident ještě neměl s premiérkou možnost diskutovat o plánu, který byl koneckonců zveřejněn včera (ve čtvrtek),“ zdůraznil Hammond.

Konzervativní poslankyně Sarah Wollastonová uvedla, že Trump je „odhodlán urazit“ Mayovou. Tato rozdělující rétorika je odpudivá, dodala poslankyně s tím, že „jestli přitakání Trumpovu světovému názoru je cenou za dohodu, tak to nestojí za to“. Konzervativní poslankyně a náměstkyně ministra pro kulturu, média a sport Margot Jamesová na Twitteru napsala: „Ne, pane prezidente. Boris Johnson by byl hrozný premiér.“

Demonstranti, kterým se nelíbí Trumpova návštěva Británie, vypustili na Parlamentním náměstí balon – nafukovací podobiznu amerického prezidenta jako miminka v plenkách. 

Na Trumpa udeřila kvůli kritickému postoji britská média

Trumpův rozhovor pro The Sun vyvolal řadu kritických reakcí také v britských médiích. Trump odmítl návrhy Mayové na „měkký“ brexit, píší The Times. „Myslel jsem, že vy Britové chcete brexit,“ píše o Trumpovi na první stránce pravicový bulvár Daily Mail.

Sám The Sun uvádí, že Trump v rozhovoru odhodil diplomatické zvyklosti, když kritizoval Mayovou za to, jak jedná o brexitu, a chválil Borise Johnsona jako „skvělého“ budoucího premiéra. Deník napsal, že rozhovor přilije nitroglycerin do již nyní doutnající vzpoury stoupenců tvrdého brexitu proti premiérce.

The Guardian označuje interview za „mimořádné“. Zdůrazňuje, že Theresa Mayová bude pod velkým tlakem, když se bude snažit při jednání s Donaldem Trumpem zabezpečit obchodní dohodu se Spojenými státy jen pár hodin poté, co uvedl, že její návrhy na měkký brexit takovou dohodu „zabijí“.

Také americký list The New York Times označil Trumpovy výroky za „pozoruhodné porušení tradičního protokolu“. Podle deníku předvedl v plné síle svůj styl konfrontační a rozkladné diplomacie, když „podkopal premiérku Mayovou jen pár hodin po příletu do její země“.

Protesty už začaly

Britská policie přijala kvůli Trumpově návštěvě rozsáhlá bezpečnostní opatření. Počítá zhruba se stovkou různých protestů a demonstrací. Už na cestě na čtvrteční slavnostní večeři v Blenheimském paláci demonstrovalo proti prezidentově návštěvě několik tisíc lidí. Trump ale na místo přiletěl vrtulníkem.

„On nedělá Ameriku velkou, on dělá ostudu. Proto tady všichni jsou a proto jsem tu i já,“ podotkla demonstrantka z USA Pam Foleyová. „Fakt, že Trump odděluje děti migrantů od rodičů, nás myslím všechny hluboce šokuje. Je to věc, která mě během mého života nejvíc pobouřila a nejvíc zarmoutila,“ uvedla další z protestujících Emily Jonesová. V pátek odpoledne projde centrem Londýna protestní pochod směřující na Trafalgarské náměstí.