Alžběta II. je 65 let na britském trůnu. Safírové výročí ale slavit nebude

Safírové jubileum Alžběty II. (zdroj: ČT24)

Předloni se stala nejdéle vládnoucí britskou panovnicí v historii a po smrti saúdského krále také nejstarším monarchou světa. Loni oslavila devadesáté narozeniny a od úmrtí thajského krále je i nejdéle vládnoucím monarchou současnosti. Letos dosáhla královna Alžběta dalšího milníku – právě dnes je to 65 let ode dne, kdy usedla na britský trůn. Zatímco její devadesátiny i diamantové výročí vlády v roce 2012 provázely celostátní oslavy, letošní safírové jubileum královna slavit nebude.

Alžběta II. stráví výročí ve svém sídle v Sandringhamu v hrabství Norfolk a část dne věnuje procházení státních dokumentů z takzvaných „červených krabic“. Listiny ze všech šestnácti zemí, kterých je královnou, dostává na stůl každý den kromě Božího hodu vánočního. Ve skutečnosti ale nejsou v červených krabicích, nýbrž v kovové schránce potažené kůží.

Na zbytek dne nemá královna naplánovanou žádnou veřejnou akci a stráví ho za zavřenými dveřmi s myšlenkami na svého otce, krále Jiřího VI. Právě výročí jeho smrti je pro ni důležitější, uvedl bývalý královnin mluvčí Dickie Arbiter.

Rodiče s osmidenní Alžbětou (29. dubna 1926)
Zdroj: ČTK/PA

„Je důležité pochopit, že tento den připomíná královně úmrtí jejího otce. Vždycky dávala jasně najevo, že její dlouhá vláda je následkem jeho smrti, takže není co slavit. Den předtím navštíví kostel a bude na něj vzpomínat. V den výročí bude procházet státní listiny, ale jinak nemá nic v plánu a zůstane ve svém sídle,“ dodal Arbiter.

Sandringham je plný vzpomínek na Jiřího VI. Právě tady král po boji s rakovinou plic 6. února 1952 zemřel a ve zdejším kostele svaté Máří Magdalény spočinula na dva dny jeho rakev, než byla odvezena do Londýna.

Tehdy pětadvacetiletá princezna Alžběta se o nečekané smrti svého otce dozvěděla, když byla se svým manželem, princem Filipem, na safari v Keni. Jako první se zpráva o králově skonu dostala právě k němu a od Filipa se pak o nešťastné události dozvěděla i Alžběta. Její dvorní dáma Pamela Mountbattenová později vzpomínala, že Alžběta „byla vždy tak ohleduplná a řekla jen: Je mi to tak líto, budeme se muset všichni vrátit domů.“

Korunovace Alžběty II.
Zdroj: ITV / Rex Features/ISIFA

Alžběta se přitom královnou původně stát neměla, protože její otec byl až druhým v následnické linii. Po abdikaci jeho bratra Edwarda VIII., který se v prosinci 1936 vzdal trůnu, aby si mohl vzít rozvedenou Američanku Wallis Simpsonovou, se však stal novým králem a Alžběta následnicí trůnu.

Samotná korunovace se udála až víc než rok po nástupu Alžběty na trůn – v červnu 1953. Podle tradice musí totiž po smrti panovníka následovat období truchlení. Od té doby už Británie zažila čtyři velká jubilea spojená s její vládou – stříbrné (25 let vlády), rubínové (40), zlaté (50) a diamantové (60).

Stříbrné jubileum (1977)

Alžběta II. tehdy cestovala 56 tisíc mil kolem světa a v rámci oslav navštívila Západní Samou, Austrálii, Nový Zéland, souostroví Tonga, Fidži, Tasmánii, Papuu-Novou Guineu, Kanadu, Antily a Bahamy. Víc než milion lidí zaplnil londýnskou třídu Mall a po celé zemi se pořádaly pouliční oslavy.

V témže roce se tehdy jednapadesátiletá Alžběta stala poprvé babičkou a punková kapela Sex Pistols zpívala píseň God Save the Queen, která označovala britský režim za fašistický a britská rádia ji nesměla hrát. V roce 1979 byla nová linka londýnského metra pojmenována na počest stříbrného výročí Jubilee Line.

Rubínové jubileum (1992)

Toto výročí se oficiálně moc nepřipomínalo. I pro královnu samotnou šlo o velmi složité období – manželství tří jejích dětí byla v troskách a proti královské rodině se obrátilo i veřejné mínění. Královna tehdy prohlásila, že „rok 1992 není rokem, na který budu vzpomínat s nezkaleným potěšením“ a označila ho za svůj „annus horribilis“.

Zlaté jubileum (2002)

Podobně jako v roce 1977, i při královnině zlatém jubileu zaplnili lidé Mall. Buckinghamský palác také hostil do té doby nevídaný koncert. Akci, na které zahráli třeba Brian May, Paul McCartney nebo Eric Clapton, sledovalo dvanáct tisíc lidí.

Přímo na scéně tehdy vzdal královně hold i princ Charles, když o ní mluvil jako o „mamince.“ Událost zakončil ohňostroj a světelná show nad palácem. U příležitosti jubilea odhalila také královna v parku u Windsorského zámku svou jedinou jezdeckou sochu.

Diamantové jubileum (2012)

Oslavy šedesáti let Alžběty na trůnu poznamenaly zdravotní problémy jejího manžela, kvůli kterým se většiny akcí neúčastnil. Princ Filip byl hospitalizován kvůli infekci močových cest, kterou si kvůli počasí přivodil během velkolepé slavnostní přehlídky tisícovky lodí na Temži. Přehlídku, která trvala několik hodin, doprovázelo deštivé a větrné počasí. 

I tentokrát byl součástí oslav koncert před Buckinghamským palácem. Zahrady paláce se otevřely deseti tisícům Britů, kteří získali lístky na slavnostní piknik, v jehož rámci dostali speciální jubilejní piknikové koše.

Safírové jubileum připomenou mince

Přestože oficiální oslavy letošního safírového jubilea se nechystají, monarchie si výročí i tak připomene. Královská mincovna vydává sérii pamětních mincí různé hodnoty, ta pětilibrová obsahuje citát: Po celý svůj život, bude-li dlouhý či krátký, vám budu oddaně sloužit. Jde o výňatek z řeči, kterou Alžběta, ještě coby princezna, měla v den svých jednadvacátých narozenin v roce 1947.

U příležitosti výročí budou k dostání také speciální šperky s modrými safíry nebo dekorativní předměty v téže barvě a tradičně zazní i čestné salvy.

Královna neočekává žádné dárky, už ale vlastní soupravu šperků s modrými safíry, kterou jí daroval otec. Když si v roce 1947 brala prince Filipa, dostala náhrdelník a náušnice s těmito kameny obklopenými diamanty. Tak si je oblíbila, že si v roce 1963 pořídila ještě diadém a náramek. Naposledy měla tyto šperky na sobě v prosinci při recepci s diplomaty.

Alžběta II. na oficiálním portrétu k safírovému jubileu
Zdroj: David Bailey/Reuters

Trůnu se vzdát nehodlá a je stále populární

Přestože královna letos v dubnu oslaví už jednadevadesáté narozeniny, do důchodu se nechystá. Mnozí jiní dlouho vládnoucí panovníci přitom dali v minulých letech přednost svým následovníkům – například nizozemská královna Beatrix, belgický král Albert, španělský král Juan Carlos nebo katarský emír. Kvůli věku abdikoval i papež Benedikt XVI.

Alžběta II. už sice omezuje svůj program – nenavštěvuje tak často britská zámořská území a část svých povinností delegovala na svého syna prince Charlese a vnuka prince Williama. I přes její požehnaný věk se jí ale zpravidla vyhýbají nemoci.

O to víc možná vyděsila mnohé Brity, když musela na přelomu roku kvůli vážnému nachlazení vynechat pravidelné vánoční a novoroční mše – poprvé během své vlády. Na veřejnosti se objevila až při mši v Sandringhamu 8. ledna.

Královna se stále těší mezi obyvateli Spojeného království velké popularitě. Podle průzkumu společnosti Ipsos MORI, prováděného v souvislosti s jejími loňskými devadesátinami, dokonce stoupá. Jen 21 procent Britů podle něj doufá, že se královna vzdá trůnu. V roce 1981 si to přitom přál každý druhý.

Vstříc platinovému jubileu

V roce 2022 by tak mohly Británii čekat další velké oslavy – královna by měla oslavit platinové jubileum, tedy sedmdesát let na trůnu. Vyrovnala by tak thajského krále Pchúmipchona Adundéta, který zemřel loni v říjnu.

Členové královské rodiny na recepci s diplomaty (prosinec 2016)
Zdroj: Reuters/Dominic Lipinski

Už za tři roky ale může překonat rakouského císaře Františka Josefa I., který vládl 68 let. I když by pak královna dosáhla na platinové jubileum, ještě pořád existují panovníci, kteří vládli déle. Například francouzský král Ludvík XIV. vydržel na trůnu 72 let.

Nejdéle vládnoucím panovníkem všech dob je pak zřejmě s 82 lety svazijský král Sobhuza II. (1899–1982). V čele království stál totiž už od svého jednoho roku. Ještě déle než Sobhuza II. vládl údajně faraon Pepi II., a to 94 let. Někteří historici to ale zpochybňují s tím, že ve skutečnosti šlo jen o 64 let.

Samu královnu tyto milníky příliš nezajímají. V roce 2015, když překonala královnu Viktorii, uvedla, že o titul nejdéle vládnoucí panovnice Británie nikdy neusilovala. Letos jí navíc jedno platinové výročí stejně čeká, i když mnohem osobnější – v listopadu oslaví s princem Filipem sedmdesát let od svatby.