Mladý trenér byl roky mnichem. V hororovém prostředí udržoval chlapce při smyslech meditací

Události ČT: Pětadvacetiletý fotbalový trenér sehrál v thajském příběhu se šťastným koncem zásadní roli (zdroj: ČT24)

Rozporuplné reakce směřují na adresu thajského fotbalového trenéra, kterého záchranáři spolu s dvanácti chlapci vyprostili ze zatopené jeskyně. Pětadvacetiletý muž, který pochází z Myanmaru, údajně přišel v dětství o rodiče a celou dekádu byl mnichem. Někteří ho teď chválí, že udržel tým v tmavé jeskyni díky meditaci v klidu. Jiní ho ale kritizují, že expedicí v době monzunů příliš riskoval.

Mladý trenér Ekkapol „Ek“ Čantchavong žije v současné době v Thajsku nedaleko hranice s Myanmarem. Z rodiny mu zůstala jen babička, kterou jezdí do Myanmaru navštěvovat.

Po příchodu do Thajska se nejprve stal na deset let buddhistickým mnichem, než se rozhodl ucházet se o práci fotbalového trenéra kvůli nemoci své babičky. Denně ale prý dál navštěvuje buddhistický chrám. Když britští potápěči skupinu v jeskyni konečně objevili, tým údajně meditoval.

Tma chlapce nerozhodila

„Podívejte se, jak klidně sedí a čekají. Nikdo neplakal nebo tak. Je to fascinující,“ řekla agentuře AP matka jednoho z chlapců. „Dokázal meditovat hodinu,“ uvedla trenérova teta. „Určitě mu to pomohlo a pravděpodobně to pomáhá chlapcům zůstat v klidu,“ dodala.

I poté, co se skupině vysvítily baterky a obklopila je tma a netopýři, se prý nezačali bát. „Není možné natočit hororový film, který by se tomu vyrovnal,“ řekl koordinátor Národní jeskyňářské záchranné mise Anmar Mirza, který se na záchranných akcích v jeskyních podílí už třicet let.

Buddhistická meditace existuje více než 2600 let. Buddha ji vyučoval ve snaze, aby si meditující vyčistili mysl a došli klidu duše – a následně se tak osvobodili od utrpení.

Vzkazy adresované thajskému fotbalovému týmu
Zdroj: AP/ČTK

Trenér odmítal jídlo, rozdělil ho mezi chlapce

Když záchranáři 2. července skupinu třinácti sportovců našli na vyvýšeném místě asi čtyři kilometry od ústí jeskyně, poslal trenér rodičům svých svěřenců dopis, v němž se za nerozumnou výpravu do jeskynního komplexu omluvil. Několik rodičů mu prý již odpovědělo, že mu to nebudou vyčítat.

„Slibuji, že se o děti co nejlépe postarám,“ uvedl v dopise. Podle médií byl trenér ze skupiny nejslabší, když ji záchranáři našli, protože odmítal jídlo, které si tým s sebou do jeskyně přinesl, a místo toho jej rozděloval chlapcům.