Thajská policie povolala armádu. Mezi demonstranty jsou dvě oběti

Bangkok – Ulicemi thajské metropole dnes znovu pochodují tisíce demonstrantů, kteří žádají konec vlády premiérky Jinglak Šinavatrové. Po obklíčení několika ministerstev v minulých dnech se část davu tentokrát zaměřila přímo na sídlo vlády. Střety si vyžádaly nejméně čtyři mrtvé a desítky zraněných. Policie během dne požádala o armádní posily. Aktivity demonstrantů dnes podle policie narušovaly přístup na internet. Už v pátek demonstranti obklíčili sídlo armády a kontrolu se pokoušeli převzít i nad ústředím státní a městské policie. Protestující chtějí předčasné volby a tvrdí, že Šinavatrová je ve skutečnosti jen prodlouženou rukou svého bratra – expremiéra Tchaksina Šinavatry. Ten po svržení žije od roku 2008 v zahraničí, aby unikl stíhání pro zneužití moci.

Zatímco v pátek přišlo na řadu sídlo armády, dnes si lidé nespokojení s poměry v zemi došlápli na sídla bezpečnostních složek i samotné vlády. Asi dvě tisícovky mladých demonstrantů se pokusily překonat zátarasy z ostnatého drátu pomocí pytlů naplněných pískem. Také napadali motocyklisty a útočili na vozidla.

Policie kvůli avizovanému pochodu na vládní rezidenci povolala do ulic na 5 tisíc příslušníků. Později požádala o podporu armádu, která jí slíbila poskytnout skoro 3 000 mužů. Podle policie se vojáci mají přidat k policejním hlídkám. Policie již dříve uvedla, že má situaci pod kontrolou. Dnes v noci ale v místech násilností podle AP zazněla střelba. Bezpečnostní hlídka informovala, že minimálně čtyři osoby během incidentů zemřely.

K menším potyčkám došlo přes den i poblíž stadionu, kde se sjížděli příznivci současné vlády: aktivisté z opačného tábora házeli na jejich autobusy dlažební kostky a židle. Protesty v Thajsku, které trvají už sedmý den, představují největší ohrožení pro vládu Šinavatrové od roku 2011, kdy nastoupila do úřadu předsedkyně vlády. Premiérka ale odmítá přistoupit na uspořádání předčasných voleb.

Demonstranti se snaží dostat do budovy vlády
Zdroj: ČT24/Wason Wanichakorn

Nitithorn Lamluea, lídr protestů: „Chci, aby naše protesty ukázaly, že nesouhlasíme s touto nedemokratickou vládou. Chceme sdělit všem demokratickým vládám světa, že by neměly tuto vládu brát na vědomí, protože je to vláda diktátorská.“

Jinglak Šinavatrová: „Opakuji, že je tu jen tato vláda, se mnou jako ministerskou předsedkyní. Obviňují mě, že nejsem nezávislá, že jsem nedostatečně inteligentní a že mě ovládají jako loutku. Musím se ptát – opravdu jsem nebyla nezávislá v uplynulých dvou letech, kdy jsem řídila vládu? Jak jste se viděli, provedla jsem ji řadou krizí.“

Vůdce protestů Sutchep Tchaugsuban premiérčinu nabídku smíru odmítl a tvrdí, že demonstrace budou pokračovat. „Bratři a sestry, v neděli oznámíme naše vítězství a porážku tchaksinského režimu,“ řekl na pátečním shromáždění. Během něho tisícovka demonstrantů vtrhla do sídla thajské armády. Cílem dřívější blokády se pak stala ministerstva zahraničních věcí, zemědělství, financí, vnitra, některé televizní stanice i další důležité objekty. 

Na vyhrocenou situaci už reagovalo také české ministerstvo zahraničních věcí, které varovalo české občany před pohybem v oblastech demonstrací. „Největší protestní akce se soustředí v Bangkoku do oblasti Rachadamnoen Avenue, včetně Památníku Demokracie (Democracy Monument),“ konstatuje MZV. Zatímco MZV hovoří jen o Bangkoku, agentura AFP přinesla informaci, že protesty v minulých dnech zasáhly třeba i turisty vyhledávaný ostrov Pchúket.   

Jinglak Šinavatrová
Zdroj: ČT24/ČTK

Premiérka možnost předčasných voleb vyloučila

Premiérka obvinění odmítá. Uspořádat předčasné volby v žádné případě neplánuje. Protivládní demonstrace, které začaly v menší míře minulý měsíc, vyvolal návrh zákona o politické amnestii, jenž by mohl dovolit beztrestný návrat Šinavatry do vlasti.

Šinavatrová je první premiérka v dějinách Thajska. V červenci 2011 získala podporu více než poloviny zákonodárců. Už tehdy se spekulovalo, že díky vítězství rodinného příslušníka by se mohl do země z exilu vrátit expremiér Šinavatra. V roce 2006 ho svrhl puč, v nepřítomnosti pak dostal dva roky vězení za zneužití pravomocí a soud mu navíc vystavil zákaz činnosti v politice. Jeho příznivci pak dlouho sváděli v ulicích Bangkoku boj se zastánci nové vlády Apchisita Vedžadžívy. Loni demonstrace ochromily město na 4 měsíce a zemřelo 91 lidí. 

Bývalý telekomunikační magnát Šinavatra vyhrál volby v letech 2001 a 2005 především sliby chudým obyvatelům od levných úvěrů až po všeobecnou zdravotní péči. Volby byly považovány rovněž za zásadní krok k tomu, aby v monarchii skončilo politické násilí a zmenšila se propast mezi elitou a ostatními skupinami obyvatelstva. Především chudí Thajci zůstali vůči němu loajální.