V Itálii vyšetřují 38 zemědělců kvůli masivnímu úhynu včel. Zřejmě nadměrně používali pesticidy

Státní zastupitelství v Udine na severovýchodě Itálie začalo kvůli masivnímu úhynu včel vyšetřovat 38 zemědělců, kteří jsou podezřelí z nadměrného používání pesticidů. Informovala o tom agentura APA. Jde podle ní o první případ tohoto druhu, jímž se italská justice zabývá.

Vyšetřovatelé zajistili asi 20 polí v okolí Udine. Kukuřice a sója, které na nich rostou, budou zničeny.

Vyšetřování kvůli podezření z rozsáhlého ničení životního prostředí zahájili policisté na popud některých místních včelařů, kterým ve velkém hynuly včely. Jako možnou příčinu tohoto stavu přitom viděli používání neonikotinoidů.

  • Neonikotinoidy napadají nervový systém hmyzu a mohou jej ochromit i zabít. Řada studií v uplynulých letech prokázala, že jejich používání má negativní vliv na populaci včel.

Před riziky, která představuje užívání neonikotinoidů pro včely a čmeláky, nedávno opět varoval také Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Podle EFSA je 9,2 procenta včelí populace ohroženo vyhynutím.

Včely přitom mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u desítek tisíc druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny.

Zákaz tří neonikotinoidů odsouhlasily i země EU. Česko chtělo výjimku

Na zákazu používání tří neonikotinoidů – klothianidinu, thiamethoxamu a imidaklopridu – se dohodly na konci dubna i země Evropské unie. Má platit jen pro užívání na volné zemědělské ploše, nadále ho zemědělci budou moct používat ve sklenících.

Pro zákaz hlasovalo 16 členských zemí EU, osm se hlasování zdrželo. Dánsko, Rumunsko, Maďarsko a Česko byly proti. Podle sdělení ministerstva zemědělství požadovalo Česko udělení výjimky ze zákazu pro pěstování cukrové řepy a to proto, že podle něj „za současně používaná mořidla osiva není dostupná adekvátní náhrada“.

Zákaz tří neonikotinoidů musí schválit ještě Evropská komise. Podle prohlášení mluvčí komise by se tři neonikotinoidy měly přestat používat na konci letošního roku. Používání těchto látek bylo přitom částečně zakázáno už v roce 2013.