Na korejském summitu nechybí Kimova sestra. S vůdcem ji pojí zvláštní vztah, u stolu měla prominentní místo

Mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una zaujala při prvním kole pátečního korejského summitu u jednacího stolu prominentní místo. Kim Jo-čong při jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem seděla vedle svého bratra a předtím byla i součástí delegace, se kterou symbolicky překročila hraniční linii mezi oběma korejskými státy.

Kromě ní byl při tomto setkání z KLDR přítomný už jen bývalý šéf tajné služby Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou.

Hvězda Kim Jo-čong začala podle AP stoupat od únorových olympijských her v Jižní Koreji, kam přijela na uvítací ceremonii a prezident Mun byl vedle ní, když společný korejský tým vešel na stadion.

Od olympiády je Kim Jo-čong stále vidět, mimo jiné doprovázela bratra a jeho ženu na březnové návštěvě Číny, kde je přijal prezident Si Ťin-pching. Dá se očekávat, že Kimova sestra nebude chybět ani na teprve připravovaném summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, píše AP.

Na společném jednání nechyběla sestra severokorejského vůdce
Zdroj: Reuters

Kim Jo-čong si je s bratrem blízká, žili spolu v mládí několik let ve Švýcarsku a jejich vztah se přirovnává ke vztahu Kimova otce Kim Čong-ila ke Kimově tetě Kim Kjong-hi. Ta se podílela na přijímání nejdůležitějších rozhodnutí, než Kim Čong-un nechal jejího muže Čang Song-tcheka v roce 2013 popravit za zradu.