Z kupole vídeňského pavilonu Secese zmizelo několik zlatých lístků. Zloději zřejmě využili lešení

Z kupole slavného výstavního pavilonu Secese ve Vídni ukradli zloději několik pozlacených lístků. Informovala o tom agentura APA, podle které neznámí pachatelé na vrchol budovy z konce 19. století vylezli zřejmě po lešení. Památka se totiž v současnosti rekonstruuje.

Z kupole pavilonu, který je jednou z nejvýznamnějších staveb rakouské secese, ulomili zloději podle policie násilím šest až osm pozlacených bronzových listů. Ke krádeži došlo v noci na úterý.

Na vrchol budovy v centru hlavního města se zloději dostali zřejmě po lešení. Policie zatím nemá žádné důkazy, které by ji přivedly na jejich stopu.

Hodnota materiálu ukradených lístků je do tisíce eur, vyšetřovatelé ale vyčíslili škodu na víc než 10 tisíc eur (255 tisíc korun). „Škoda způsobená krádeží několika lístků z kupole spočívá především v úmyslném poškození,“ uvedlo umělecké sdružení, které budovu spravuje. Aby předešel dalšímu poškození, zpřísnil správce budovy bezpečnostní opatření.

Budovu výstavního pavilonu Secese navrhl architekt Joseph Maria Olbrich, rodák ze slezské Opavy. Postavena byla v letech 1897 a 1898. Ikonická kupole, které Vídeňané láskyplně přezdívají hlávka zelí, se skládá z celkového počtu 2500 pozlacených lístků a 311 bobulí.

V uplynulých měsících byly její části renovovány a postupně se vracejí na své místo. Zcela obnovena by měla být do konce května, krádež plán oprav nenaruší, uvedli správci.

V souvislosti s renovací připravil také pavilon akci „Pozlaťte kupoli!“ Lidé tak mohou přispět k obnově památky: věnováním sta eur zajistí jednomu z lístků nový lesk.