Nejlepším místem pro život zůstává nadále Vídeň. Praha je devětašedesátá

Vídeň je v žebříčku konzultační společnosti Mercer už podeváté nejlepším městem pro život, naopak nejhůře se už deset let žije v irácké metropoli Bagdádu. Mercer porovnával život celkem ve 231 městech světa. Praha si v žebříčku udržela 69. místo a je na tom nejlépe ze všech měst středovýchodní Evropy.

Osm z první desítky nejlepších měst pro život je v Evropě. Německo a Švýcarsko v ní mají tři místa, zatímco Nový Zéland, Kanada a Austrálie po jednom. 

Při sestavování žebříčku Mercer vychází z desítek kritérií – hodnotí například politickou stabilitu, úroveň zdravotní péče, kriminalitu, možnosti rekreace nebo kvalitu dopravy v dané lokalitě.

Vídeň s 1,8 milionu obyvatel je ceněná zejména pro živou kulturní scénu, komplexní zdravotní péči a přijatelné náklady na bydlení. Po rakouském hlavním městě následují Curych, Auckland a Mnichov. Vancouver na pátém místě nabízí nejlepší kvalitu života v celé Severní Americe.

Curych
Zdroj: Arnd Wiegmann/Reuters

Jedničkou v Asii je celkově pětadvacátý Singapur a v Latinské Americe 77. uruguayská metropole Montevideo. Na africkém kontinentu kraluje na 89. místě jihoafrické město Durban.

Za posledních dvacet let se životní úroveň zásadně zvýšila v některých východoevropských městech, jako je nyní 159. Sarajevo nebo osmdesátá Bratislava. „Díky růstu životní úrovně, konkurenceschopného trhu práce a dostupnosti talentů začalo mnoho z těchto měst přitahovat nadnárodní společnosti,“ uvedla Martine Ferlandová, prezidentka společnosti pro oblast Evropy a Tichomoří.

Na posledním místě je už deset let irácká metropole Bagdád, o dvě místa nad ním jemenské hlavní město Saná, o šest příček „lepší“ je syrská metropole Damašek.

Žebříček míst k životu podle společnosti Mercer (2018)
Zdroj: Mercer.com