Král změní po skandálu stanovy Švédské akademie. Bude možné odejít

Švédský král Carl XVI. Gustaf změní stanovy Švédské akademie, která uděluje Nobelovu cenu za literaturu. Rozhodl se tak po dvou aférách otřásajících touto institucí. Někteří z členů odešli, jiní se uchýlili k pasivitě. Členství v grémiu je dosud doživotní bez možnosti rezignovat a to se král rozhodl změnit.

Přestože několik členů Švédské akademie v poslední době oznámilo, že se nadále nebudou účastnit schůzí, jejich místa nebylo možné obsadit novými členy.

V současnosti je počet neaktivních členů tak velký, že to „vážně ohrožuje schopnost akademie plnit své důležité úkoly“, uvedl královský palác.

V budoucnu mají být nově obsazena nejen křesla odstoupivších členů, ale také dalších členů, kteří se do činnosti akademie aktivně nezapojovali dva roky.

Švédská akademie, založená v roce 1786, kromě toho, že rozhoduje o držitelích Nobelovy ceny za literaturu, každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií.

Akademií otřásly sexuální obtěžování a vyzrazení laureáta Nobelovy ceny za literaturu

Příčinou otřesů ve Švédské akademii je aféra týkající se sexuálního obtěžování, korupce a předčasného vyzrazení laureáta Nobelovy ceny za literaturu. Tři členové se stáhli, protože akademie z toho nechtěla vyvodit dostatečné důsledky, včetně personálních. Nakonec odstoupila i šéfka akademie Sara Daniusová, která se tak údajně podřídila vůli akademie.

Skandál týkající se sexuálního obtěžování vyplul na veřejnost loni v listopadu v souvislosti s kampaní #MeToo. Švédský list Dagens Nyheter napsal, že 18 žen obvinilo ze sexuálních útoků manžela jedné z členek akademie. Muž navíc podle listu vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.