Vymyšlená země Tabarnie odmítá katalánskou nezávislost, recesi podporují statisíce lidí

Fiktivní země Tabarnie odmítá katalánskou nezávislost (zdroj: ČT24)

Od případného nezávislého Katalánska by se chtěla odtrhnout Tabarnie, dosud neexistující země, která zahrnuje dvě klíčová katalánská města – Tarragonu a Barcelonu. Jejich obyvatelé zastávají k samostatnosti Katalánska vlažnější postoj. Myšlenka Tabarnie vznikla z recese: zastánci jednotného Španělska tak reagovali na snahy části katalánských politiků o odtržení regionu.

Mapa Tabarnie
Zdroj: ČT24

Tabarnie už má svou vlajku, vládu i premiéra v exilu – po vzoru sesazeného katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta. „Jestli budete pokračovat v tom svém destruktivním procesu, náš postoj bude bodrý, jasný, ale taky velmi katalánský. Takhle!“ uvedl dramatik a „premiér“ Tabarnie Albert Boadella z „madridského exilu“ v polovině ledna 2018.

Katalánský dramatik kdysi uprchl z vězení diktátora Franciska Franka, teď bojuje proti katalánskému nacionalismu. Jeho recesi už podporují statisíce lidí, kteří nedávno vyšli do ulic. Líbí se jim, jak s humorem obrací výroky příznivců nezávislosti proti nim.

Separatisté si například pravidelně stěžují na to, že do společné madridské kasy odvádějí na daních mnohem víc, než z ní dostávají nazpět. Fiktivní Tabarnie chce stejným způsobem postupovat vůči případnému samostatnému Katalánsku.

Pochod za nezávislost Tabarnie
Zdroj: ČTK/ZUMA/Matthias Oesterle

Vzhledem k tomu, že Tabarnie zahrnuje nejbohatší část Katalánska včetně Barcelony, byla by to pro nový stát těžká ztráta. „Jestli bude nacionalismus pokračovat v nastoupené cestě oddělení a separatismu, možná to dopadne tak, že nakonec opravdu vytvoříme autonomní území Tabarnie,“ upozonil ovšem mluvčí Tabarnie Antonio Robles.

Bývalý profesor strávil v Katalánsku většinu života, byť se narodil na druhém konci Španělska. Separatisty nešetří a vrací jim obvinění z fašismu, které často adresují madridské vládě.

„To oni vylučují ostatní, oni představují totalitu. Vlastně je to starý dobrý fašismus, jenom omlazený a zamaskovaný hezkými slovíčky,“ myslí si Robles, jenž o katalánském nacionalismu napsal několik knih. Tabarnie je podle něj místo, kde se nikdo nemusí stydět za to, že je zároveň Katalánec i Španěl.