Stav Skripala už není kritický, oznámila nemocnice v Salisbury

Události ČT: Skripalův stav se zlepšil (zdroj: ČT24)

Zdravotní stav bývalého dvojitého špiona Sergeje Skripala už není kritický a rapidně se zlepšuje. Podle agentury Reuters to oznámila nemocnice v britském Salisbury, kde byl Rus před měsícem otráven. Rusův organismus podle lékařů dobře reaguje na léčbu. Dál se zlepšuje i stav jeho dcery Julije.

„Dobře reaguje na léčbu, rapidně se zlepšuje a už není v kritickém stavu,“ uvedla ředitelka oblastní nemocnice v Salisbury Christine Blanshardová. Skripal je při vědomí a komunikuje s personálem nemocnice, napsal zpravodajský web BBC. Média zároveň upozornila, že mezitím v jeho domě kvůli nedostatku vody zemřela dvě jeho morčata a kočku, která byla ve špatném psychickém stavu, veterináři utratili.

Ve čtvrtek prostřednictvím policie zveřejnila prohlášení Julija Skripalová a uvedla, že každým dnem nabírá na síle. Její stav se zlepšil už na konci března.

Blanshardová k tomu dodala, že 33letá žena se „může těšit na den, kdy bude natolik zdravá, že bude moci opustit nemocnici“. Se svým 66letým otcem jsou v péči lékařů více než měsíc poté, co byli 4. března nalezeni v bezvědomí na lavičce v Salisbury.

„Jakákoli spekulace o tomto datu (propuštění z nemocnice), by byla přesně tím – spekulací. Do té doby požádala Julija o soukromí, zatímco bude pokračovat její zotavování, chtěla bych vyzvat média, aby žádost respektovala,“ dodala Blanshardová. Informace prý poskytla v reakci na čtvrteční „intenzivní“ zpravodajství médií.

Zpočátku se přitom hovořilo o tom, že oba mají jen minimální šanci na přežití. Uvedl to i chemik Vil Mirzajanov, který se podílel na výrobě novičoku, jímž byla dvojice otrávena. Mirzajanov z Ruska v 90. letech emigroval a žije v USA.

Ve čtvrtek se objevila informace o tom, že do Británie hodlá přijet Julijina sestřenice Viktorija, aby zjistila, zda se její příbuzná nechce vrátit do Ruska. Britská média se ale v pátek od ministerstva vnitra dozvěděla, že její žádosti o vízum nebylo vyhověno. „Odmítli jsme žádost Viktoriji Skripalové o cestovní vízum z důvodu, že její žádost nevyhovovala příslušným pravidlům,“ řekl Reuters mluvčí ministerstva.

Britští představitelé dříve opakovaně obvinili ze spáchání útoku nervovou látkou Rusko. Londýnský deník The Times napsal, že britské tajné služby určily armádní laboratoře v ruském městě Šichany jako zdroj použitého novičoku a tuto informaci předaly svým spojencům.

Moskva vinu rezolutně odmítá, v reakci na zprávu o Skripalově zdravotním stavu napsala ruská ambasáda na Twitter: „Dobrá zpráva!“