Překvapivý posun. Dcera agenta Skripala Julija je po otravě při vědomí a mluví

Dcera bývalého ruského a britského agenta Julija Skripalová, otrávená nedávno spolu se svým otcem v anglickém Salisbury, je při vědomí a může mluvit. Informoval o tom server BBC s odvoláním na nemocnici, v níž je Skripalová hospitalizovaná od 4. března. Dosud byl stav Skripalové i jejího otce hodnocen jako kritický. Skripal je podle BBC nadále v kritickém stavu.

Zdravotní stav Julije Skripalové se výrazně zlepšil a podle lékařů už není v přímém ohrožení života.

„Jsem rád, že mohu oznámit zlepšení stavu Julije Skripalové. Na léčbu reaguje dobře, nadále je jí ale poskytována 24 hodin denně expertní klinická péče,“ uvedla Christine Blanshardová, která je lékařskou ředitelkou oblastní nemocnice v Salisbury. Neuvedla ale, zda se pacientka zcela vyléčí.

Informace o zlepšení jejího stavu je překvapivá. Dosud se hovořilo o tom, že oba mají jen minimální šanci na přežití. Ještě ve středu to v rozhovoru s BBC tvrdila i Skripalova neteř Viktoria Skripalová. Řekla také, že dlouhodobá prognóza dvojice „opravdu není dobrá“ a že i kdyby Skripal a jeho dcera přežili, budou do konce života invalidní. 

Soudce David Williams minulý týden s odvoláním na dosavadní výsledky zdravotních testů uvedl, že útok nervově paralytickou látkou zřejmě narušil duševní kapacitu Skripalových, přičemž není jasné, zda a kdy se zotaví.

Skripal a jeho dcera upadli do bezvědomí na lavičce v parku v jihoanglickém městě Salisbury začátkem března. Kromě nich skončil v nemocnici také policista Nick Bailey, který je na lavičce našel a navštívil také jejich dům. Původně byl i jeho stav vážný, postupně se ale zlepšoval.

O minimální šanci na uzdravení mluvil i „spoluautor“ novičoku

Podle britské vlády byli Skripalová a její otec otráveni nervovou látkou novičok, kterou vyvinuli v 80. letech minulého století v bývalém Sovětském svazu. Na jejím vývoji se podílel chemik Vil Mirzajanov, který z Ruska v 90. letech emigroval a žije v USA. I on tento měsíc uvedl, že po otravě touto látkou je jen minimální šance na uzdravení.

Britská vláda už týden po otravě Skripala a jeho dcery připsala odpovědnost za otravu Rusku, které obvinění odmítá. Británie kvůli tomu vyhostila přes dvě desítky diplomatů, odvetným krokem odpovědělo Rusko.

Tento týden se k Británii připojily přes dvě desítky zemí, včetně České republiky nebo Spojených států, a vyhostily různý počet zaměstnanců ruských ambasád. Připojilo se i ústředí NATO, které odebralo akreditaci sedmi členům ruské mise při alianci. Moskva ve čtvrtek oznámila, že v odvetě vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska.