Rusko spouští odvetu za vyhoštění svých diplomatů. Uzavře americký konzulát v Petrohradě

Rusko v reakci na postup Británie a jejích spojenců v případě otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že Rusko uzavře také americký konzulát v Petrohradě a předvolává si amerického velvyslance v Moskvě.

Opatření budou reciproční. Zahrnují vyhoštění stejného počtu diplomatů aodvolání našeho souhlasu s činností generálního konzulátu Spojených států vPetrohradě.
Sergej Lavrov

Z šedesáti amerických diplomatů, které Rusko označilo za nežádoucí osoby, jich je podle Interfaxu 58 z velvyslanectví v Moskvě a zbývající dva z generálního konzulátu v Jekatěrinburgu. Na odchod ze země mají čas do 5. dubna, uvedly ruské agentury. Ty také informovaly, že konzulát v Petrohradě by měl ukončit provoz do dvou dní.

Uzavření amerického konzulátu v Petrohradě se předpokládalo, protože tento krok ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo zahraničí doporučilo. O odvetných krocích nicméně rozhoduje výhradně prezident.

Spojené státy kvůli útoku v Británii vyhostily šedesát ruských diplomatů a nařídily uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty, kterým dalo sedmidenní lhůtu na opuštění země.

Z Lavrovova prohlášení vyplývá, že z Ruska bude muset do týdne odejít trojice českých diplomatů. „Pokud jde o ostatní země, odpovíme zrcadlově,“ potvrdil podle TASS šéf ruské diplomacie.

„Takhle velká akce si nevzpomínám, že by se konala. Ale to nijak Rusku nebrání, aby vypovědělo příslušné počty diplomatických pracovníků jednotlivých zemí, které vypověděly jeho pracovníky,“ dodal rusista Milan Dvořák k chystané hromadné odpovědi ze strany Ruska.

Američany ruský postup nepřekvapil

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že vyhoštění diplomatů z Ruska a uzavření konzulátu v Petrohradě je známkou toho, že „Rusko nemá zájem o dialog“. Dodala, že krok Moskvy americkou diplomacii nepřekvapil. Podle ní ale nemá žádné opodstatnění a Washington nyní zvažuje další kroky. 

Aféra kolem otravy Skripala a jeho dcery ještě více poškodila už tak chladné vztahy mezi Moskvou a Západem. Vyhostit ruské diplomaty se rozhodlo během posledního týdne dosud celkem 29 zemí, ze kterých bylo vypovězeno přes 150 ruských diplomatů.

Skripal a jeho dcera byli v jihoanglickém Salisbury 4. března nalezeni v bezvědomí, podle zjištění vyšetřovatelů byli otráveni nervovou bojovou látkou zvanou novičok. Británie obvinila z odpovědnosti za útok Kreml; Rusko vinu popírá a tvrzení Londýna označuje za politickou provokaci.

Vyřeší něco krizové zasedání OPCW?

Podle čtvrteční zprávy agentury Interfax žádá Moskva o podrobnosti o okolnostech zločinu a o kopii vyšetřovacích spisů a zdravotní dokumentace. Navíc požaduje kvůli celému případu svolání schůzky Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ta by se měla uskutečnit už v pondělí 2. dubna.

„Abychom dosáhli normální konverzace a pravdy, formálně jsme navrhli krizové zasedání OPCW,“ řekl Lavrov. Dodal, že Rusko na zasedání hodlá položit otázky, které již vzneslo, ale na které dosud nedostalo ze Západu odpovědi. „Doufám, že naši západní partneři se nebudou bránit otevřené konverzaci. V opačném případě to bude další potvrzení toho, že všechno, co se děje, je nepřípustná provokace,“ uvedl šéf ruské diplomacie.