Brazilský exprezident Lula da Silva zřejmě bude muset nastoupit do vězení

Horizont ČT24: Profil Luly da Silvy (zdroj: ČT24)

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, odsouzený nepravomocně za korupci ke 12 letům vězení, bude muset zřejmě během měsíce nastoupit k výkonu trestu. Brazilský nejvyšší federální soud totiž zamítl možnost, aby exprezident zůstal na svobodě, dokud nevyčerpá všechny možnosti odvolání. Dal tak zelenou soudu nižší instance, který podle deníku El País zřejmě příští týden nařídí zahájení výkonu trestu.

Lula má ještě několik možností, jak nástup do vězení oddálit. Podle deníku ABC ale maximálně do začátku května.

Soudci nejvyššího soudu ve středu rozhodli po téměř jedenáctihodinovém jednání, a to velmi těsně poměrem hlasů šest ku pěti.

Generální prokurátorka Raquel Dodgeová vyzvala k zamítnutí Lulovy žádosti. Odklad trestu by podle ní znamenal selhání soudního systému. Naopak jeden ze soudců nejvyššího soudu Gilmar Mendes, který patří ke kritikům da Silvy, tentokrát hlasoval pro odklad jeho uvěznění a před hlasováním apeloval na své kolegy, aby nepodléhali tlaku veřejného mínění. Podle některých právníků by ponechání da Silvy na svobodě negativně ovlivnilo stíhání dalších politiků a úředníků z korupce.

Demonstranti žádající uvěznění Luly da Silvy
Zdroj: Ueslei Marcelino/Reuters
Da Silvovi příznivci zklamaní rozhodnutím soudu
Zdroj: Ueslei Marcelino/Reuters

Rozhodnutí soudců předcházely demonstrace Lulových odpůrců i příznivců. Da Silva je označován za nejoblíbenějšího prezidenta v historii země, která za jeho vlády v letech 2003 až 2011 zažila velký ekonomický rozkvět. Miliony jejích obyvatel se také díky štědrým sociálním programům Lulovy vlády dostaly z bídy.

V posledních letech ale Brazílií zmítá obrovský korupční skandál, v němž jsou vyšetřovány desítky politiků, úředníků a podnikatelů, včetně současného prezidenta Michela Temera. Ten se soudu vyhnul tím, že ho parlament nevydal k trestnímu stíhání.

Favoritem voleb skandálům navzdory

Podle průzkumů je Lula da Silva jasným favoritem říjnových prezidentských voleb. Tvrdí, že je nevinný a vede kampaň za znovuzvolení. 

Nynější verdikt nejvyššího soudu však znamená, že Lula zřejmě nebude moci kandidovat. Poslední slovo o jeho kandidatuře bude mít nejvyšší volební komise. Očekává se ale, že ji zamítne.

Lula čelí obviněním z korupce v šesti různých případech. V jedné z kauz mu v lednu odvolací soud zvýšil trest z devíti na 12 let. Podle prokuratury dostal luxusní byt jako úplatek od stavební firmy OAS, jež figuruje v rozsáhlém skandálu kolem státní ropné společnosti Petrobras.