Nikulinův český advokát se nevzdává, pro údajného ruského hackera chce vybojovat odškodné

Nikulinův český advokát chce bojovat o odškodné (zdroj: ČT24)

Český advokát Jevgenije Nikulina se chce v následujících týdnech obrátit na Ústavní soud i Evropský soud pro lidská práva. Na konci by rád viděl odškodné pro Nikulina. Údajného ruského hackera vydalo Česko do USA – navzdory stejné žádosti ze strany Moskvy. Sám Nikulin stane příští týden opět před soudem v San Francisku.

„V případě, že by Evropský soud pro lidská práva rozhodl takovým způsobem, že by to mohlo způsobit obnovu řízení, tak by to mohlo mít po formálně právní stránce na kauzu vliv,“ upozornil Nikulinův český obhájce Martin Sadílek. Podle něj by to mohlo vést k možnému odškodnění pro Nikulina.

Nikulinův advokát chce argumentovat hlavně tím, že nebylo pravomocně rozhodnuto o jeho stížnosti proti neudělení azylu. Ve hře byla kasační stížnost proti zamítnuté žalobě. „Vycházím z textu zákona, ten stanoví, že právo zdržovat se na území trvá po dobu, než je projednána správní žaloba. O kasační stížnosti už takto nemluví,“ tvrdí ale ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO).

Pelikána kromě komunistů kritizují zejména představitelé Hradu. „Pokud je pravdou, co je v médiích a co říká advokát pana Nikulina, v tom případě ministr spravedlnosti zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky,“ konstatoval vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Pelikán ale podle svých slov věří, že prezident důvody, které ho k rozhodnutí vedly, pochopí. „Český ministr spravedlnosti se rozhodl jako ministr suverénní země, bez toho, že by vyslyšel tlaky některých českých politiků,“ podotkl šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jevgenij Nikulin se ve Spojených státech postaví příští týden před federální soud v San Francisku hned dvakrát. V pondělí určí soudkyně datum začátku procesu a ve středu rozhodne, zda údajný ruský hacker zůstane do projednání svého případu ve vazbě.

Český advokát Nikulina jedná s jeho rodiči o další možné spolupráci s jeho americkými právníky. „Záleží na rozhodnutí rodičů, jestli budou chtít úzkou spolupráci. Byli samozřejmě zdrceni a ten stav prostě nepochopili,“ prohlásil Sadílek.

K návratu Nikulina z USA už ale nedojde, s tím je smířený, jak jeho český obhájce, tak i jeho rodina. Hrozí mu i více než třicet let v americkém vězení.