Slepé gesto jednoty Západu, odveta bude přiměřená, reaguje Rusko na vlnu vyhošťování

Ruské ministerstvo zahraničí označilo vyhošťování ruských diplomatů za „nepřátelský akt“ a „provokativní gesto“. Vlády západních zemí obvinilo ze snahy „slepě“ vstoupit do konfrontace s Moskvou, která již chystá adekvátní odvetu. Evropské země a USA začaly vyhošťovat diplomaty v souvislosti s útokem na ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Dvojice byla otrávena v britském Salisbury.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson mluví o největší vlně vyhošťování ruských zpravodajců v historii. O společném postupu vůči Moskvě jednal minulý týden summit státníků členských zemí EU, který souhlasil s názorem britské vlády, že za útok na Skripalovy je s největší pravděpodobností odpovědné Rusko.

Moskva obvinění opakovaně odmítá. „Provokativní gesto solidarity s Londýnem těmito zeměmi, které se sklonily před britskými úřady v takzvané kauze Skripal a neobtěžovaly se pochopit okolnosti toho, co se stalo, je jen pokračováním konfrontační cesty vedoucí k eskalaci,“ uvedlo v reakci ruské ministerstvo zahraničí.

„Spojenci Spojeného království slepě dodržují zásadu euroatlantické jednoty, a to na úkor zdravého rozumu, norem civilizovaného mezinárodního dialogu a principů mezinárodního práva,“ pokračovalo ministerstvo s tím, že Moskva tento „nepřátelský akt“ nemůže nechat bez odpovědi.

EU se chová jako „věrný poddaný Londýna“, naznačila ruská mluvčí

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na Facebooku napsala, že Británie jako strana opouštějící Evropskou unii „využívá faktor solidarity a vnucuje ostatním zhoršení vztahů s Ruskem“. Ohlášené vypovězení Rusů ironicky označila za „defilé svrchovanosti“ jednotlivých unijních zemí.

„Jakmile Londýn Unii opustí, už ho nic nebude spojovat s jejím jednotným zahraničněpolitickým kurzem. Když se mu zachce, začne hrát hru na sblížení, jindy zas hru na odloučení. A ostatní státy EU budou dál spojeny v bludném kruhu protiruské solidarity, kterou jim kdysi Britové vnutili,“ napsala Zacharovová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil rozhodnutí západních států za politováníhodnou chybu. Ruská odpověď bude podle něj reciproční – Moskva tedy pravděpodobně pošle domů přesně tolik diplomatů, kolik jich vyhostí dané státy na ruské straně.

O analogické odpovědi mluvil již dříve ruský velvyslanec v USA, ale i někteří ruští poslanci či vedení ruské diplomacie. Konečné rozhodnutí bude na prezidentu Vladimiru Putinovi.

Události k vlně vyhošťování v reakci na případ otravy Skripala (zdroj: ČT24)

Jaký konzulát USA skončí? Rusové hlasují na Twitteru

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu již oznámilo, že Moskva zareaguje na uzavření svého konzulátu v americkém Seattlu uzavřením amerického konzulárního úřadu v Rusku. Za tímto účelem uspořádalo na Twitteru anketu, zda by mělo jít o úřad ve Vladivostoku, v Jekatěrinburgu nebo v Petrohradu. Zájemci mohou hlasovat 24 hodin – jen za první hodinu jich tak učinilo přes 2400.