U konvoje, ve kterém jel palestinský premiér, vybuchla nálož. Útok zranil sedm členů ochranky

Poblíž konvoje palestinského premiéra Ramího Hamdalláha explodovala nálož. Premiér jel právě na schůzku do palestinského Pásma Gazy. Podle zpráv médií bylo sedm lidí lehce zraněno. Hamdalláh je v pořádku a mohl pokračovat v programu. Palestinská samospráva odpovědnost za útok připsala radikálnímu Hamasu, který v Pásmu Gazy vládne. Hamás ale útok odsoudil.

Hamdalláh do Pásma Gazy přijel poprvé za posledních pět měsíců. Původně bylo ohlášeno smíření Hamasu s konkurenční stranou Fatah, která ovládá další palestinské území – Západní břeh Jordánu, kde také sídlí palestinská vláda. Smíření mělo ukončit mocenský rozkol mezi Palestinci a umožnit sestavit společnou vládu.

Palestinské vedení v Ramalláhu incident považuje za pokus o vraždu. V konvoji byl také velitel palestinské rozvědky Madžíd Faradž. Všichni zranění jsou členové ochranky. Faradž se nedávno podrobil operaci srdce v USA a na Západní břeh Jordánu se vrátil minulý pátek.

Důvodem cesty bylo otevření čističky

Bomba u konvoje vybuchla v blízkosti hraničního přechodu Bajt Hanún, poblíž dějiště pumového útoku na americký diplomatický konvoj z roku 2003. Tehdy přišli o život tři američtí bezpečnostní specialisté a jeden americký diplomat byl zraněn.

Tři automobily v koloně výbuch poškodil, na snímcích byla vidět auta s vyraženými okny. Hamdalláh řekl, že je stále rozhodnutý dosáhnout jednoty v palestinském vedení. Do Pásma Gazy přijel ke slavnostnímu otevření čističky odpadních vod, k jejímuž vybudování přispěly 75 miliony dolarů Světová banka a Evropská unie. Svou návštěvu ale premiér kvůli útoku zkrátil.

„Navzdory tomu, co se dnes stalo, se do Gazy vrátím. Vyzývám Hamas, aby vládě umožnil účinnou kontrolu v Pásmu Gazy. Dnešní událost nám nezabrání v tom, abychom nadále usilovali o usmíření. Budeme budovat naše instituce a s pomocí Egypta tlačit na smíření. Vyzývám Hamas a další frakce, aby se zúčastnily jednání palestinské rady, která se sejde v dubnu,“ řekl Hamdalláh.

Jednání Palestinské národní rady, což je zákonodárný orgán pro obyvatele palestinských území i pro Palestince v diaspoře, svolala Organizace pro osvobození Palestiny na 30. duben. 

Blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó k útoku na konvoj palestinského premiéra (zdroj: ČT24)

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odpovědnost za útok připsal Hamasu. Podle velitele palestinské rozvědky je však příliš brzo na to někoho obviňovat. Vůdce Hamasu Ismáíl Haníja s premiérem mluvil a podle izraelského tisku se shodli, že odpovědnost padá na Izrael a jeho spolupracovníky. Několik lidí už bylo zatčeno a pátrání po dalších pokračuje. 

Smíření Hamasu s Fatahem vázne

Podle loňské dohody měl Hamas předat kontrolu nad úřady v pásmu do prosince, ale nestalo se tak. Hamas zvítězil ve volbách v roce 2006 a o rok později v bojích porazil Fatah v Pásmu Gazy a ujal se vlády nad tímto územím sám.

Vlivem izraelské a egyptské blokády se území dostalo do ekonomicky neudržitelné situace a Hamas oznámil, že úřady předá samosprávě, která dosud řídila Západní břeh Jordánu. Dohoda byla sice podepsána v říjnu, ale nezahrnovala sporná témata, jako je bezpečnost nebo přesný harmonogram předání úřadů.