Babišův soudní spor kvůli evidenci ve spisech StB pokračuje, politik podal dovolání

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podal ke slovenskému nejvyššímu soudu dovolání v případu své evidence ve spisech StB. Bratislavský krajský soud letos v obnoveném procesu pravomocně zamítl jeho žalobu na Ústav paměti národa (ÚPN), který spravuje spisy, v nichž je Babiš veden jako agent StB. S odkazem na vyjádření advokátní kanceláře, která Babiše ve sporu zastupuje, informovala o dovolání slovenská média.

Krajský soud byl ve svém rozsudku vázán předchozím rozhodnutím slovenského ústavního soudu, podle kterého nemá být Ústav paměti národa žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB.

Verdikt ústavního soudu znamenal průlom v praxi slovenských soudů, které ve věci evidence osob u StB často umožňovaly žalovat právě ÚPN. Ústavní soud ale neuvedl, kdo by měl být žalovanou stranou.

Ústavní soud rovněž konstatoval, že slovenské soudy v Babišově kauze chybně založily rozsudky na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří při výpovědích nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil i věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali ve prospěch Babiše a jejichž výpovědi byly klíčové v původním líčení. Za chybný rovněž označil postup nejvyššího soudu, jenž během posuzování dovolání ÚPN vyžádal a následně získal od slovenského ministra vnitra dodatečný souhlas se zbavením mlčenlivosti svědků. 

Podle Babišových právníků má nejvyšší slovenský soud odlišný názor než ústavní soud na to, zda ve zmiňovaných případech může být ÚPN žalovanou stranou. „Nejvyšší soud ve své dlouholeté praxi stanovil, že žaloby na ochranu osobnosti před neoprávněnou evidencí ve svazcích bývalé Státní bezpečnosti mají směřovat proti ÚPN,“ uvedla kancelář Agner & partners.

Babiš, který tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně, už dříve v reakci na rozhodnutí krajského soudu uvedl, že se bude soudit dál. Dodal tehdy, že jeho právníci zažalují slovenské ministerstvo vnitra nebo Slovenskou informační službu, případně se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.