Slovenský ústavní soud zrušil verdikt, že Babiš je v archivech StB neoprávněně

Babiš a StB: Slovenské soudy musí řešit kauzu znovu (zdroj: ČT24)

Slovenský ústavní soud zrušil pravomocné rozhodnutí slovenského nejvyššího i krajského soudu, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Senát ústavního soudu tak vyhověl stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN), který dlouhodobě upozorňuje, že nemá být ve sporu žalovanou stranou. Ústavní soud vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání, soud se bude muset řídit právním názorem ústavního soudu. Babiš se hodlá dál bránit u soudů.

Ústavní stížnost podal ÚPN po rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu, který odmítl mimořádný opravný prostředek, jímž se ÚPN snažil zvrátit spor s Babišem. Ve prospěch Babiše na Slovensku předtím rozhodly okresní i krajský soud. ÚPN zejména tvrdil, že bývalí příslušníci StB, kteří svědčili ve prospěch Babiše, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

Nejvyšší soud podle ÚPN požádal tamního ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti dotčených expříslušníků StB. Ministr žádosti podle ÚPN vyhověl, čímž se podle ústavu snažil zpětně uznat důkazy za zákonné. Nejvyšší soud svůj postup ohledně vyřízení dovolání označil za zákonný. Podle ministerstva vnitra soud ve své žádosti uvedl, že situaci ohledně důkazů lze napravit dodatečným zbavením mlčenlivosti svědků.

Ústavní soud teď ale uvedl, že slovenské soudy pochybily, když výpovědi bývalých příslušníků StB, kteří nebyli zbaveni mlčenlivosti, připustily. Právě výpovědi bývalých příslušníků StB byly v procesu klíčové. Senát ústavního soudu ve zdůvodnění svého verdiktu rovněž zpochybnil důvěryhodnost bývalých příslušníků StB jako svědků.

Ti tři vyslýchaní například uvedli, že buď si na celou věc nepamatují, nebo že si osobu agenta Bureše vymysleli, protože potřebovali plnit nějaké kvóty spolupracovníků nebo si tím způsobem mohli finančně přilepšit. Podle ÚPN, a teď to vypadá, že i podle ústavního soudu, jsou tito svědci nedůvěryhodní, protože lhali tenkrát, nebo lhali nyní.
Lukáš Mathé
zpravodaj ČT na Slovensku

Babiš: Zažaluji ministerstvo vnitra

Babišovi nový začátek sporu vadí. Myslí si, že případ nyní bude zneužívat jeho politická konkurence v předvolební kampani a hodlá se dál bránit u soudů.

Soud vrátil případ nižším instancím mimo jiné kvůli tomu, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v archivních dokumentech StB nemá být Ústav paměti národa. „Jaká náhoda. Pár dní před volbami a slovenský Ústavní soud se z ničeho nic rozhodl, že po dlouhých letech popře všechna svá dosavadní rozhodnutí a způsobí totální chaos a nejistotu ve slovenském právním systému,“ uvedl Babiš.

Lidé neoprávněně evidovaní ve svazcích, kteří zažalovali ústav, podle ÚPN budou muset žalovat ministerstvo vnitra. „Dobře. Budeme ho žalovat a ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupracoval,“ uvedl. Soud o tom nyní ani nerozhodoval, dodal.

Bratislavský rodák Babiš vědomou spolupráci s StB opakovaně popřel. Archivní dokumenty tvrdí, že v roce 1980 se stal takzvaným důvěrníkem StB a že ho o dva roky později ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u slovenského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. 

ÚPN soudům předložil dvanáct různých svazků, ve kterých je krycí jméno Bureš uvedeno. Instituce v minulosti neuspěla ve vícero soudních sporech ohledně evidence osob v dokumentech tajné policie v komunistickém Československu. 

ÚPN: Jde o přelomové rozhodnutí

Za přelomový označil verdikt Ústav paměti národa (ÚPN). „Mám pocit, že jsme ani neměli tak velké nároky, abychom se všemi námitkami uspěli. Je to přelomové rozhodnutí, které ovlivní všechny další soudy (ÚPN) s bývalými příslušníky nebo i agenty Státní bezpečnosti,“ řekl šéf správní rady ÚPN Ondrej Krajňák. 

„Dnes neexistuje pravomocné rozhodnutí, které by říkalo, že Andrej Babiš je jako agent (StB) evidován neoprávněně. Máme archivní dokumenty a během celé kauzy více věříme archivům Ústavu paměti národa než svědeckým výpovědím bývalých příslušníků StB,“ řekl právní zástupce ÚPN Pavol Poláček.

Dodal, že rozhodnutí ústavního soudu zbavuje ústav všech soudních sporů se spolupracovníky StB a že ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, se bude moci věnovat své odborné práci. Senát ústavního soudu totiž ve zdůvodnění uvedl, že ÚPN nemá být žalovanou stranou v podobných sporech.

Podle Poláčka bratislavský krajský soud, kterému Babišův případ vrátili ústavní soudci k novému projednání, bude muset žalobu šéfa českého hnutí ANO zamítnout. „Andrej Babiš se poté může rozhodnout, zda se chce soudit s nějakým jiným orgánem. My stále říkáme, že pokud by chtěl, tak by měl žalovat ministerstvo vnitra,“ řekl Poláček.

ÚPN v minulosti opakovaně namítal svou nepříslušnost ve sporech o evidenci osob u StB a upozorňoval, že není nástupnickou institucí po StB. Soudy na Slovensku v minulosti ale rozhodly, že ÚPN žalovat v těchto sporech lze. Tuto praxi teď všem ústavní soud svým rozhodnutím zrušil, aniž uvedl, kdo by měl být žalovanou stranou. V Česku v případech, kdy se lidé u soudu domáhali verdiktu o neoprávněné evidenci mezi spolupracovníky StB, bylo žalovanou stranu ministerstvo vnitra.

Vydáno pod