Slovenský nejvyšší soud se zastal Babiše ohledně evidence u StB

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější rozsudek, podle kterého je Andrej Babiš neoprávněně evidován ve svazcích StB coby její agent. Český ministr financí a šéf hnutí ANO se ve spisech objevoval pod přezdívkou Bureš. Soud ale dovolání slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) zamítl. Potvrdil to mluvčí soudu Boris Urbančík. Podle ÚPN postupoval soud nestandardně. Babiš rozhodnutí uvítal.

„Slovenský nejvyšší soud potvrdil to, co říkám od začátku. Byl jsem ve svazcích StB veden neoprávněně. S StB jsem nikdy nespolupracoval,“ sdělil Babiš v tiskové zprávě. „Je to jedna z mnoha vykonstruovaných kauz, kterou na mě mí nepřátelé a lidé, kterým se nehodím, připravili,“ napsal. „Očekávám, že se mi všichni ti, kteří mě obviňovali a zneužívali této kauzy k mému pošpinění, omluví,“ uvedl vicepremiér.

ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, chtěl mimořádným opravným prostředkem zvrátit verdikt okresního i krajského soudu, které rozhodly ve prospěch Babiše. Ústav tvrdil, že rozhodnutí jsou nezákonná, protože bývalí příslušníci StB, kteří svědčili v Babišův prospěch, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

Analytik Baránek: Podobný postup NS nepamatuji (zdroj: ČT24)

Slovenský nejvyšší soud o dovolání ÚPN rozhodl na konci ledna. Důvody verdiktu soud podle Urbančíka uvede v písemném vyhotovení rozsudku. Vůči rozhodnutí nejvyššího soudu není přípustný žádný opravný prostředek; prozkoumat by ho mohl pouze ústavní soud z hlediska případného porušení práv. 

ÚPN: Nejvyšší soud postupoval nestandardně

ÚPN vyjádřil nad postupem nejvyššího soudu znepokojení. Soud podle něj požádal tamního ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti bývalých příslušníků StB, kteří u soudu nižší instance vypovídali v Babišův prospěch. Ministr žádosti podle ÚPN vyhověl, čímž se podle ústavu snaží zpětně uznat důkazy za zákonné.

„S postupem nejvyššího soudu se neztotožňujeme. Je nestandardní, aby nezákonné důkazy byly uznány za zákonné. O dalších krocích budeme uvažovat poté, co obdržíme rozhodnutí nejvyššího soudu,“ řekl šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

Předseda správní rady ÚPN Ondrej Krajňák
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Podle právního zástupce ÚPN Pavola Poláčeka nejvyšší soud v dovolacím řízení nemůže vykonávat další dokazování a ani zasahovat do již vykonaných důkazů.

Nejvyšší soud svůj postup ohledně vyřízení dovolání označil za zákonný. Podle ministerstva vnitra soud ve své žádosti uvedl, že situaci ohledně důkazů lze napravit dodatečným zbavením mlčenlivosti svědků. 

Pokud se informace o postupu nejvyššího soudu potvrdí, bude to obrovský negativní precedens.
Ján Baránek
analytik, Polis Slovakia

Nejde o první spor ohledně evidence osob v dokumentech StB, který ÚPN prohrál. „Jsme svědky toho, že nám příslušníci StB přepisují dějiny,“ uvedl Krajňák.

První rozsudek padl v roce 2014

Babiš uspěl s žalobou, kterou chtěl očistit své jméno, nejprve v červnu 2014 u okresního soudu Bratislava I. Po odvolání ÚPN krajský soud verdikt soudu první instance o rok později potvrdil. ÚPN ale podal dovolání.

„ÚPN zjistil, že soud opřel své rozhodnutí o nezákonné důkazy, kterými jsou svědecké výpovědi bývalých příslušníků StB. ÚPN disponuje oficiálním potvrzením, že bývalí příslušníci StB jsou stále vázáni mlčenlivostí ohledně své činnosti u StB a tento závazek mlčenlivosti trvá i po skončení služebního poměru,“ uvedl tehdy mluvčí Ústavu paměti národa Tibor Ujlacký.

ÚPN v dovolání napsal, že krajský soud v líčení o žalobě Babiše porušil předpisy, které upravují postup při předkládání důkazů. Soud podle ústavu přistoupil k výslechu bývalých příslušníků StB, aniž požádal ministerstvo vnitra o zbavení jejich mlčenlivosti. Právě výpovědi bývalých příslušníků StB, kteří se postavili na stranu Babiše, byly klíčové v celém procesu.

Babiš spolupráci s StB popírá

Z archivních dokumentů, které nyní spravuje Ústav paměti národa, vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u bratislavského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Už dříve opakoval, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.