Babiš: Dovoláním v kauze StB se mě někdo snaží znovu poškodit

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš trvá na tom, že s StB nikdy vědomě nespolupracoval. Své jméno už podle svých slov očistil. Dovolání, které v jeho kauze podal slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), označil za snahu ho znovu poškodit.

„Vždy jsem prohlašoval, ze jsem s StB nikdy vědomě nespolupracoval, proto jsem se soudil, dvakrát vyhrál a své jméno tak očistil… Někdo se mě evidentně snaží znovu poškodit a obětuje tomu neuvěřitelnou energii a čas,“ tvrdí Babiš. Už dříve řekl, že coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s StB, která se ale zajímala jen o obchodní aktivity firmy.

Ústav: O jméno Andreje Babiše vůbec nejde

Slovenský ústav ale popírá, že by dovoláním chtěl Babiše cíleně poškodit. „Vůbec se nejedná o jméno Andreje Babiše. Kdokoliv by zpochybňoval archivy bezpečnostních složek, o které se ÚPN opírá,  tak bychom postupovali stejně,“ řekl ČT předseda správní rady Ondrej Krajňák. „Je to první případ po dobu mého působení, který jsme prohráli. Jinak se nám daří soudu dokazovat, že evidence, která je ve spisech StB, je oprávněná,“ dodal. 

Ministr na Slovensku uspěl se žalobou, že je evidován ve svazcích StB neoprávněně. Nejprve mu dal za pravdu okresní soud Bratislava I, koncem letošního června i odvolací krajský soud. Slovenský ÚPN chce ale pravomocný verdikt zvrátit a podal v případu mimořádný opravný prostředek, takzvané dovolání, k slovenskému Nejvyššímu soudu. 

Krajňák: Babiš je první případ, který jsme prohráli (zdroj: ČT24)

ÚPN v dovolání napsal, že krajský soud v líčení o žalobě Babiše porušil předpisy, které upravují postup při předkládání důkazů. Soud podle ústavu přistoupil k výslechu bývalých příslušníků StB, aniž požádal ministerstvo vnitra o zbavení jejich mlčenlivosti. Právě výpovědi bývalých příslušníků StB, kteří se postavili na stranu Babiše, byly klíčové v celém procesu.

„ÚPN zjistil, že soud opřel své rozhodnutí o nezákonné důkazy, kterými jsou svědecké výpovědi bývalých příslušníků StB. ÚPN disponuje oficiálním potvrzením, že bývalí příslušníci StB jsou stále vázáni mlčenlivostí ohledně své činnosti a tento závazek mlčenlivosti trvá i po skončení služebního poměru,“ uvedl mluvčí ústavu Tibor Ujlacký. 

ÚPN podle Krajňáka předpokládá, že pokud budou příslušníci StB zbaveni mlčenlivosti, mohli by vypovídat jinak: „Dosud museli z principu chránit své klienty. Pokud budou zbaveni mlčenlivosti,  tak efekt jejich výpovědi by byl jiný. Na tom může nastat zvrat celé kauzy.“

Není spravedlivé, aby příslušníci StB i 26 let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěru soudů než důkazy, které máme v archivech, jakými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili.
Ústav paměti národa

Ústav na Slovensku spravuje archivní svazky po StB. Dosavadní rozhodnutí slovenských soudů v Babišově případu kritizoval. Je prý rozhodnut hájit pravdu o minulosti před tvrzeními, která zpochybňují působení zločinecké organizace StB a z jejích svazků dělají trhací kalendář.

ÚPN předložil soudu 12 svazků, ve kterých byla zmiňována činnost agenta Bureše, což prý bylo krycí jméno Babiše. Ústav před soudem tvrdil, že podle archivních dokumentů se Babiš v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci jako agenta. Bývalý důstojník StB Július Šuman, který Babiše údajně naverboval, ale tuto informaci u soudu popřel.