„Nezabil jsem svého bratra.“ Kaczyński se soudí s Walesou kvůli výrokům o tragédii u Smolensku

Horizont ČT24: U soudu proti sobě stojí šedá eminence Polska a bývalý prezident (zdroj: ČT24)

V Polsku začal soud s bývalým prezidentem Lechem Walesou, kterého za urážku a pomluvu žaluje předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Walesa totiž prohlásil, že Kaczyński nese odpovědnost za letecké neštěstí u Smolenska, při kterém zahynul bratr Jaroslawa Kaczyńského a tehdejší prezident Lech.

Šedá eminence polské vlády Kaczyński přes svého zástupce soudu sdělil, že trvá na omluvě a odškodném 30 000 zlotých (182 000 korun). Nesouhlasí totiž s tím, že mu bývalý prezident a vůdce protikomunistického hnutí Solidarita Walesa v roce 2016 připsal odpovědnost za letecké neštěstí z roku 2010.

Podle mého názoru nese největší zodpovědnost za smolenskou tragédii Jarosław Kaczyński.
Lech Walesa

Bývalý prezident tehdy uvedl, že psychicky rozrušený Jaroslaw zavolal do letadla svému bratrovi Lechovi, aby ho nehledě na špatné počasí přiměl přistát. Poznamenal také, že Lech se pokaždé podřizoval rozhodnutí svého dvojčete.

Kaczynski nepopírá, že bratrovi volal, hovor se ale měl týkat zdraví jejich matky. Omluvu a odškodnění chce také za výrok, ve kterém ho Walesa označil za duševně nemocného.

Úvodního pondělního stání se Kaczyński ani Walesa nezúčastnili, místo nich požadavky přednesli jejich právní zástupci. Zatímco Kaczyńského právník trvá na omluvě a odškodném, Walesův zástupce chce, aby soud žalobu zamítl. Proces bude pokračovat 14. května, a to už by oba politici podle portálu wPolityce.pl měli vypovídat osobně.

Lech Walesa
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Lech Wałęsa byl po pádu komunismu prvním demokraticky zvoleným prezidentem Polska. Oba bratry Kaczynské si vzal na vysoká místa do prezidentského paláce. Pak se ale jejich cesty rozešly a začal politický i osobní boj.

Spory nyní vedou třeba o to, zda byl Walesa agentem státní bezpečnosti s krycím jménem Bolek. On to odmítá a vyhrál i soud. Půl roku poté, co strana PiS nastoupila k moci, oznámil Ústav národní paměti nález nových dokumentů, které mají jeho angažmá potvrzovat. 

Tragédie, která nedává Polsku spát

Polský vládní speciál v dubnu 2010 přepravoval polskou delegaci do západoruského Smolenska, kde měla uctít památku obětí katyňského masakru, při němž v roce 1940 sovětská tajná policie zavraždila přes 20 000 Poláků. V troskách letadla zahynulo 96 lidí, vesměs členů delegace v čele s prezidentem Kaczyńským.

Ruští vyšetřovatelé za hlavní chybu, která k nehodě vedla, označili rozhodnutí přistát i přes špatnou viditelnost. První polská vyšetřovací komise vedená bývalým ministrem vnitra Jerzym Millerem dospěla k závěru, že vinu nesou i dispečeři, kteří piloty uvedli v omyl.

Současné polské vedení s dosavadními závěry nesouhlasí a ustavilo novou vyšetřovací komisi. Na veřejnosti se objevují stále další konspirační teorie o spiknutí a explozi na palubě.