Z náměstí v centru Varšavy se stal vojenský prostor. Vláda tam staví pomník obětem Smolensku, městu navzdory

Polská vláda a varšavská radnice se přou o pomník obětem smolenské katastrofy. Podle vedení města vláda stavbu v centru Varšavy prosazuje protizákonně. Náměstí, na němž má objekt vyrůst, zařadila mezi vojenské prostory. Práce začaly tento měsíc a není jisté, zda skončí do 10. dubna, kdy uplyne osm let od pádu letadla s 96 lidmi na palubě. Zemřela tehdy podstatná část vedení země i armády, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Pilsudského náměstí v srdci Varšavy měnilo jména i podobu, stály na něm pomníky císařské, nacistické i komunistické. „Ve skutečnosti je to srdce vyrvané. Všechno, co se tu kdy postavilo, další režim zničil,“ podotknul historik Jaroslaw Zielinski.

Nově by na place mělo vyrůst 96 schodů za každou z obětí smolenského neštěstí. A později i socha prezidenta Lecha Kaczyńského, dvojčete předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa. Ten je členem organizace, která vybrala peníze i návrhy.

Události: Pomník obětem Smolensku jitří varšavské emoce (zdroj: ČT24)

Varšavská radnice, kterou vede opoziční primátorka, celý proces kritizuje. Vláda totiž náměstí vyjmula z její kompetence. Jako oficiální důvod uvedla vojenské účely. Takový režim se užívá třeba u sídla tajných služeb nebo kasáren. Ihned poté padlo rozhodnutí stavět.

Je to opravdu kuriózní. Můžeme si představit, že za chvíli vyhlásí stanné právo, aby postavili mrakodrap.
Michal Oslzewski
viceprimátor Varšavy

Podle průzkumů veřejného mínění si 60 procent lidí myslí, že by pomníky na Pilsudského náměstí stát neměly. Pro je jen 18 procent dotázaných. Skoro stejný podíl lidí, 14 procent, podle loňských dat věří, že za pád letadla mohl atentát.

Smolenské náboženství

Vyšetřovací komise, kterou vede bývalý ministr obrany, odmítá závěry mezinárodní komise, která mluví o chybách na straně věže a pilotů a husté mlze. Na veřejnosti se objevují stále další konspirační teorie o spiknutí a explozi na palubě.

„Smolenské náboženství je politicky i sociálně nezbytné pro politickou stranu, jakou je vládní Právo a spravedlnost, sjednocuje různorodé skupiny voličů,“ vysvětluje filozof a religionista Zbigniew Mikolejko, který termín „smolenské náboženství“ vymyslel.

Smolenské trauma je pro tvrdé jádro vládnoucí strany živé i po osmi letech. Polštině dokonce dalo nové slovo – měsíčnice. Každého desátého dodnes vyráží centrem Varšavy průvod na památku obětí.