Smolenská tragédie zanechala na polské společnosti jizvu, kterou politici stále jitří

Události: Poláky stále víc rozděluje tragédie ve Smolensku (zdroj: ČT24)

Pád polského prezidenstkého speciálu u Smolensku vzbuzuje i po sedmi letech emoce. Polští vládní konzervativci v čele s Jaroslawem Kaczyńským, bratrem zemřelého prezidenta, tvrdí, že šlo o atentát. Opozice ale tuto variantu odmítá a opírá se o výsledky vyšetřování, které ukázaly na chyby pilota a špatné počasí. Podobně jako polská politická scéna je však rozdělena i celá společnost. A nepřátelství mezi oběma tábory stále roste.

Kaczyńského příznivci před prezidentským palácem
Zdroj: ČT24

Jaroslaw Kaczyński přišel společně se svými příznivci už 88krát před prezidentský palác. Každý desátý den v měsíci si tu od dubna 2010 připomíná smrt svého bratra Lecha, tehdejšího prezidenta, a dalších 95 lidí. Vyšetřování okolností tragédie vede ke stále větším projevům nesnášenlivosti mezi Poláky.

Jako vždy byla shromáždění v centru Varšavy přítomna policie, tentokrát do akce poslala dva tisíce mužů. Příznivce a odpůrce Jaroslawa Kaczyńského musel oddělovat plot.

Kaczyńského odpůrci dali najevo svůj nesouhlas se současným směřováním Polska mlčky, s bílými růžemi a spoutanýma rukama, v nichž drželi cedulky vyzývající k obraně demokracie. „Ohromují mě davy kolem, které svědčí o tom, jak jsme v Polsku rozděleni. Znepokojuje mě rostoucí nepřátelství,“ říká jedna z účastnic shromáždění Renata.

Protest proti směřování Polska
Zdroj: ČT24

Stejně jako Kazcyński, i jeho příznivci jsou přesvědčeni, že příčinou smrti 96 lidí na palubě byl atentát, v jehož pozadí stáli ruský prezident Vladimir Putin a tehdejší polský premiér Donald Tusk.

Kaczyńského stoupenci se opírají o poslední zprávu komise jmenované vládou, která mluví o explozi v levém křídle letadla. Zpochybňuje tak oficiální zprávu polských vyšetřovatelů, podle níž šlo o chybu pilotů a ruských leteckých dispečerů.

Rusko ale jakékoliv pochybení při vyšetřování pádu letadla odmítá. Odborníci vyslaní Varšavou podle Moskvy naposledy trosky stroje zkoumali před třemi lety. Rusko také připomíná, že vyšetřovatelé vyloučili možnost sestřelení nebo výbuchu na palubě už krátce po tragédii.

Událost ve Smolensku je i po sedmi letech aktuální téma. Spor se vede například i o pomníky. Zatímco vládní strana chce, aby před prezidentským palácem stály hned dva, opozice je proti a tvrdí, že ve Varšavě jsou jiná vhodná místa.

Kvůli tahanici o místo pro pomník byla ukončena spolupráce s ředitelem varšavského památkového ústavu. Kaczyński na pomníku přímo před sídlem prezidenta trvá. „Budou tu stát pomníky a rovněž budeme znát pravdu, k níž se blížíme,“ slibuje. Nové vyšetřování by podle něj mělo přinést závěrečnou zprávu do dubna příštího roku.