V autobuse u Paříže našli ukradený Degasův obraz. Před téměř deseti lety zmizel z výstavy

Francouzští celníci našli v autobusu nedaleko Paříže ukradený obraz francouzského malíře Edgara Degase. Dílo s názvem Sboristé bylo ukradeno v roce 2009 z výstavy v Marseille. O nálezu obrazu informovala francouzská ministerstva kultury a financí.

Pastel nazývaný také Figuranti našli minulý týden v pátek celníci při namátkové kontrole v zavazadlovém prostoru autobusu. Dílo francouzského impresionisty bylo ukryto v jednom z kufrů, žádný z cestujících z autobusu se k němu ale neznal. Při zásahu nebyl nikdo zatčen.

Obraz je majetkem pařížského muzea d'Orsay, které ho zapůjčilo na výstavu v marseilleském muzeu Cantini. Ukraden byl v noci na Silvestra 2009. Krádež tehdy odhalil zaměstnanec, který ráno otevíral budovu pro veřejnost. Policie tehdy uvedla, že nebyly nalezeny známky vloupání, a proto zkoumala i možnost, že obraz odcizil zaměstnanec muzea.

V době krádeže byla hodnota obrazu z let 1876 až 1877 odhadována na 800 tisíc eur (přes 21 milionů korun).

Hilaire Germain Edgar de Gas (1834–1917), později známý jako Edgar Degas, je považován za jednoho ze zakladatelů impresionismu, i když on sám se impresionistou nenazýval. Proslavily ho zejména obrazy tanečníků a baletek.