Donald Trump slíbil Norsku stíhačky F-52. Ty ale existují jen ve videohře Call of Duty

Americký prezident Donald Trump tento týden během setkání s norskou premiérkou Ernou Solbergovou ohlásil, že dodávky letounů F-35 a F-52 pro severské království jdou podle plánu. Toto prohlášení vyvolalo v médiích údiv, neboť USA žádné letouny F-52 nevyrábí a figurují jen v populární hře.

„V listopadu jsme začali s dodávkami prvních stíhaček F-52 a F-35,“ prohlásil Trump s tím, že přesun stíhaček do Norska jde o něco rychleji, než předpokládal původní harmonogram.

„Skvělé zprávy!“ reagoval portál The Verge na vyzbrojování skandinávské monarchie. A dodal, že vadou na kráse je jen to, že stíhačky F-52 existují pouze v počítačové hře Call of Duty: Advanced Warfare

Fiktivní stíhačka F-52 ve videohře Call of Duty
Zdroj: http://callofduty.wikia.com

List The Washington Post ostatně kvůli Trumpově prohlášení oslovil americkou zbrojovku Lockheed Martin s dotazem, zda jsou nějaké letouny F-52 k dispozici. Společnost odpověděla, že žádný letecký program výroby F-52 nemá. Bílý dům se podle BBC k záležitosti nijak nevyjádřil. Odmítl také reagovat pro Washington Post i web Gizmodo.

Hraje Trump videohry?

Není známo, že by Donald Trump nějaké videohry aktivně hrál, naopak se již v minulosti vyjádřil negativně o jejich glorifikaci násilí:

The Washington Post se domnívá, že Trump ve svém výroku zřejmě nesprávně propojil počet strojů, které si Norsko v USA objednalo a kterých je právě 52 kusů, s pořizovanými stíhačkami F-35.

Nabízelo by se také, že by mohlo jít o bombardéry B-52 neboli Boeing Stratofortress. Tento strategický bombardér schopný nést až 30 tun bomb se však už půl století nevyrábí, navíc Norsku by se letoun s přezdívkou BUFF (Big Ugly Fat Fucker) do výzbroje ani nehodil.

Norská premiérka Erna Solbergová si čekání na schůzku s prezidentem Trumpem krátila jinou herní činností – podařilo se ji zachytit, jak hraje na mobilním telefonu hru Pokémon GO: