Trump je ochotný prodloužit ochranu ilegálních imigrantů výměnou za výstavbu zdi

Události: Trump je ochotný prodloužit ochranu "dětských" imigrantů, aby mohl postavit zeď (zdroj: ČT24)

Stavba hraniční zdi mezi Spojenými státy a Mexikem, kterou v kampani sliboval Donald Trump, je o něco reálnější. Prezident spojil ochranu hranic s řešením osudu statisíců nelegálních přistěhovalců, kteří do země přišli jako děti. Skupina šesti amerických senátorů z obou politických stran dospěla k dohodě na očekávané migrační reformě.

Společný návrh řeší zásadní body, o jejichž zahrnutí do reformy usiloval Trump či demokraté. „Pracovali jsme čtyři měsíce a dosáhli dohody, která řeší zabezpečení hranic, vízovou loterii, řetězovou migraci neboli spojování rodin a Dream Act (zákon o dětských migrantech),“ uvedli v prohlášení senátoři, jimž se přezdívá „gang šesti“.

Hranice mezi Spojenými státy a Mexikem měří více než tři tisíce kilometrů, staré ploty chrání jen její menší část a ilegální imigraci a pašeráky drog nezastaví. Donald Trump dlouhodobě jako řešení prosazuje stavbu mohutné bariéry.

„Pokud nemáte zeď, nezajistíte ochranu. Prostě to nejde. Nefunguje to,“ vysvětlil prezident Donald Trump. Aby se mu podařilo získat od Kongresu peníze na výstavbu, je ochotný dočasně prodloužit ochranu skoro osmi set tisíc nelegálních imigrantů, kteří se do USA dostali jako děti. Trumpův ústupek se nemusí líbit jeho voličům, program ochrany takzvaných „snílků“ dříve tvrdě kritizoval a v březnu ho plánoval ukončit.

Senátory čekají ještě dlouhá jednání, jelikož 19. ledna vyprší lhůta platnosti zákona o financování vládních úřadů, k jehož prodloužení republikáni nezbytně potřebují hlasy demokratů. Opozice však trvá na tom, že bez schválení ochrany takzvaných snílků, tedy přistěhovalců žijících v USA od dětství, financování vlády nepodpoří.

Politici Demokratické strany chtějí zabránit deportacím a nesouhlasí s hraniční zdí. I oni jsou ale svolní ke kompromisu. „Také souhlasíme s prezidentem, že potřebujeme posílit bezpečnost hranice a musíme to udělat co možná nejlepším způsobem,“ komentoval senátor Demokratů Chuck Schumer.

Pro Donalda Trumpa je ale fyzická hraniční bariéra klíčová. Jeho názor nezměnila ani statistika, podle které 40 procent imigrantů přijíždí do země legálně, ale neopustí ji po vypršení víza. Až po začátku výstavby zdi chce imigraci řešit komplexně, třeba omezením slučování rodin přistěhovalců nebo zrušením programu, díky kterému ročně získá pracovní povolení padesát tisíc vylosovaných cizinců.

Imigrační systém se pokoušeli radikálně změnit mnozí Trumpovi předchůdci, ale neuspěli. Potížím čelí i sám Trump, možné zrušení ochrany dětských imigrantů dočasně zablokoval federální soudce v San Franciscu. Prezident pak na Twitteru označil americký soudní systém za nefunkční a neférový.