Patnáctiletý Afghánec ubodal v Německu svoji stejně starou bývalou přítelkyni

Události: Patnáctiletý Afghánec v Německu ubodal svou bývalou přítelkyni (zdroj: ČT24)

Patnáctiletý Afghánec, který ve středu odpoledne v obchodě na západě Německa ubodal stejně starou dívku, byl její přítel. Podle deníku Bild na mladíka z Afghánistánu, který přišel do Německa loni jako běženec, podali rodiče zavražděné trestní oznámení už před dvěma týdny kvůli vyhrožování jejich dceři na internetu.

Útok se stal ve středu odpoledne v drogerii ve městě Kandel ve spolkové zemi Porýní-Falc. Podle prvotních informací patnáctiletý Afghánec a jeho stejně stará oběť nepřišli do obchodu společně. Policie vychází z toho, že dvojice se v krámě setkala náhodně. Afghánec následně vytáhl asi 20centimetrový kuchyňský nůž a dívku pobodal. Ta svým zraněním podlehla v nemocnici.

Útočníka na místě zadrželi zákazníci obchodu, ten se zadržení nijak nebránil. V obchodě bylo v té době 15 až 20 lidí. Pachatele drželi dva společníci dívky, pracovníci drogerie a zákazníci až do příchodu policie.

Afghánec do Německa přišel loni v dubnu jako nezletilý běženec bez doprovodu rodičů. V zemi se následně seznámil se stejně starou Němkou, se kterou několik měsíců chodil. Dívka se s ním ale počátkem tohoto měsíce rozešla, s čímž se Afghánec nevyrovnal a své bývalé přítelkyni vyhrožoval, že si na ni počíhá.

Rodiče dívky se proto po rozchodu dvojice obrátili na policii s tím, že Afghánec jejich dceři vyhrožuje a na internetu nadává. Policie si mladíka opakovaně předvolala, ale ten se k podání vysvětlení nikdy nedostavil. Ve středu dopoledne, tedy jen několik hodin před činem, mu policisté předvolání doručili osobně. „Zpravidla takové výzvy zabírají,“ řekl ludwigshafenský policejní viceprezident Eberhard Weber. 

Policie nicméně uvedla, že přesný motiv vraždy znám není. „Jsme na začátku vyšetřování,“ sdělila státní zástupkyně Angelika Möhligová. Dodala, že vyšetřovatelé se zaměřují na problematické pozadí vztahu mezi Afgháncem a Němkou.

Útočník byl agresivní už v minulosti

Mladý Afghánec přišel do Německa podle Webera loni v dubnu. Po registraci ve Frankfurtu nad Mohanem byl převezen do falcké obce Germersheim, kde žil až do letošního září v azylovém domě pro mladistvé. Chodil tam i do školy. Poté byl přemístěn do ubytovny mládeže ve městě Neustadt an der Weinstraße.

Mladík už měl u policie záznamy kvůli údajnému ublížení na těle, jehož se prý dopustil na školním dvoře. Kvůli urážce údajně zaútočil pěstí. Není ale známo, zda tento čin souvisel s pozdějším krveprolitím.