Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s prodejem Patriotů do Polska

Polsko by mohlo mít systém Patriot do konce roku 2019 (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s prodejem raketového systému Patriot polské armádě. Kontrakt by mohl být v přepočtu až za 228 miliard korun, přestože Varšava by chtěla cenu o 50 miliard nižší. Systém je schopný odhalit a zničit balistické střely, ale také například bezpilotní letouny. Obchod musí ještě schválit americký Kongres.

O podobě kontraktu se stále jedná. Společnost Raytheon uvedla, že bude úzce spolupracovat s vládami Polska a Spojených států, aby zajistila vzájemně přijatelnou cenu. Polská média nevyloučila, že konečná cena může být nižší. Pokud americký Kongres nevznese během příštích 15 dní připomínky, může Washington přistoupit k prodeji.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz v březnu oznámil, že jeho země chce dohodu o koupi raketového systému Patriot s Raytheonem podepsat do konce letošního roku. Uvedl tehdy, že Varšava by ráda za americký obranný systém zaplatila nejvýše v přepočtu 181 miliard korun. Polsko má zájem o nejnovější typ raket Patriot, získat by je mělo ve dvou etapách, polská armáda by je mohla mít ke konci roku 2019. 

Polsko v současnosti rozsáhle modernizuje armádu, jako jedna z mála zemí vydává na armádu dvě procenta HDP,  plány mluví o dalším navýšení. Podle polského ministra obrany Macierewicze by se polská armáda měla brzy zařadit mezi nejvyspělejší armády Severoatlantické aliance. Nakupuje nejenom raketový systém Patriot, ale i ponorky a obrněná vozidla.