Stojíme za vámi, ujišťoval Pence Pobaltí, kde řešil rozmístění systému Patriot

Pence ujišťoval Pobaltí o podpoře USA (zdroj: ČT24)

Spojené státy stojí za svými spojenci v Pobaltí, zdůraznil americký viceprezident Mike Pence na návštěvě Estonska, Litvy a Lotyšska, kde jedná mimo jiné o možném stálém rozmístění amerického raketového systému Patriot. Pobaltí se obává zejména mocenských ambicí Ruska.

„Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa stojí pevně za článkem 5 úmluvy o vzájemné obraně. Když někdo napadne jednoho člena NATO, napadl nás všechny,“ konstatoval Pence.

„Silné a jednotné NATO je teď důležitější než kdykoli jindy po krachu komunismu,“ řekl Pence. „Stojíme za národy Estonska, Lotyšska a Litvy, a tak tomu bude navždy,“ dodal. O tom, že USA dodrží své závazky, mluví v posledních měsících i sám Trump, který dříve význam NATO zlehčoval, čímž své východoevropské spojence znejistil.

Washington pod jeho vedením ale stále opakuje, že je třeba, aby ostatní státy dávaly na obranu více peněz, jak se k tomu kdysi zavázaly.

„Pro malé země je struktura mezinárodní bezpečnosti, založená na jistých hodnotách, naprosto existenční otázkou. Spojené státy vždycky stály na těchto hodnotách, podporovaly demokratická zřízení a respektovaly svobodu volby občanů i států. Svobodu států vybrat si svou budoucnost. Vybrat si své partnery a spojence,“ řekla estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová.

Americké úřady nedávno schválily prodej Patriotů Polsku a Rumunsku, o jejich možném nasazení v Pobaltí se však dosud konkrétně nevyjádřily. „Dnes jsme o tom mluvili, ale nehovořilo se o přesném datu,“ sdělil po setkání estonský premiér Jürim Ratas k otázce amerických raket. 

„Hovořili jsme o (ruských) manévrech, které se přiblížily k estonské hranici… A o způsobu, kterým je USA a NATO musí monitorovat a vyměňovat si informace,“ dodal.

Spojené státy začátkem července poprvé v historii umístily jednu z baterií střel Patriot v Litvě, ovšem pouze v rámci jednorázového cvičení, které skončilo minulý týden. Pobaltské státy však mají zájem o stálou přítomnost těchto střel typu země-vzduch, jejichž úkolem je sestřelovat taktické rakety, střely s plochou dráhou letu a letadla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pence, který vyrazil do Pobaltí a jihovýchodní Evropy na čtyřdenní cestu, zavítá ještě do Gruzie a do Černé Hory.