Letectvo nedalo informace o střelci z Texasu do systému FBI, útočník si tak mohl koupit zbraně

Události: Letectvo nepředalo FBI informace o střelci z Texasu (zdroj: ČT24)

Vojenské letectvo Spojených států nezadalo informace o kriminální minulosti střelce z Texasu do kontrolního systému zájemců o koupi zbraní (NICS) amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Informovala o tom mluvčí letectva Ann Stefaneková. Díky této chybě mohl někdejší příslušník letectva Devin Kelley při pořizování střelných zbraní projít bezpečnostní prověrkou. Muž v neděli v texaském kostele zastřelil 26 lidí a pak i sebe.

Devin Kelley
Zdroj: Reuters/Texas Department of Safety

V roce 2012 Kelleyho vojenský soud shledal vinným z násilí na manželce a dítěti, za což ho potrestal ročním vězením. Také byl degradován a po odpykání trestu z ozbrojených sil propuštěn.

V souvislosti s dřívějším odsouzením média spekulovala, zda to pro Kelleyho byla komplikace při pořízení zbraní. Americký řetězec se sportovním vybavením Academy Sports & Outdoors ale v pondělí uvedl, že muž, kterému je útok připisován, si v jeho obchodech v letech 2016 a 2017 zakoupil dvě střelné zbraně poté, co prověrka jeho jména v kontrolním systému NICS neukázala žádné varování.

Podle federálních zákonů USA přitom není možné legálně prodat či darovat střelnou zbraň nikomu, kdo byl odsouzen za domácí násilí. 

Letectvo následně ke kauze uvedlo, že údaje o odsouzení Kelleyho do systému nezadalo, jak je požadováno. Stefaneková dodala, že letectvo zahájilo vnitřní vyšetřování, aby zjistilo, jak bylo s Kelleyho případem nakládáno. Zjišťuje také, zda neexistují další podobné případy.

Přísnější kontroly by podle Trumpa masakru nezabránily

Po útoku v New Yorku, při němž minulý týden zabil Uzbek Sajfulláh Saipov osm lidí, žádal prezident Donald Trump „mimořádné prověřování“ lidí žádajících o víza. To, že by mimořádné prověřování lidí, kteří si pořizují zbraně, mohlo nedělnímu masaku zabránit, ovšem Trump odmítá.

„Neznamenalo by to žádný rozdíl a neměla byste toho velmi statečného člověka, který měl zbraň nebo pušku v autě a střelil ho a zasáhl ho,“ odmítl prezident dotaz novinářky na přísnější kontroly při prodeji zbraní.

Stoupenci hlubších bezpečnostních prověrek při prodeji zbraní odmítají, že by chtěli pistole, revolvery či pušky lidem brát. Ani tragédie z Texasu tak zřejmě názorové příkopy překlenout nedokáže.