Newyorský útočník chtěl v nemocnici vyvěsit vlajku IS. Trump pro něj žádá trest smrti

Události: Saipov chtěl v nemocnici vyvěsit vlajku IS (zdroj: ČT24)

Atentátník Sayfullo Saipov, který v úterý najel na Manhattanu do davu a zabil osm lidí, by měl dostat trest smrti. Na Twittteru to napsal prezident Spojených států Donald Trump, který už ve středu prohlásil, že vážně uvažuje o převezení Saipova do americké věznice na kubánském Guantánamu, kde USA po teroristických útocích ze září 2001 zadržují osoby podezřelé z terorismu. Později ale svou úvahu přehodnotil.

„Newyorský terorista byl šťastný, když požádal o vyvěšení vlajky IS (Islámského státu) ve svém nemocničním pokoji. Zabil osm lidí a vážně jich zranil 12. Měl by dostat trest smrti!“ napsal Trump.

O tom, že Saipov žádal vyvěšení vlajky teroristického hnutí ve svém pokoji, informovala americká média s odvoláním na dokumenty předložené soudu. Saipov rovněž vyšetřovatelům řekl, že chtěl teroristickou vlajku umístit i na nákladní vůz, kterým zaútočil, pak si to ale rozmyslel, protože na sebe nechtěl předčasně upoutat pozornost.

Saipov získal vízum v loterii

„Rád bych toho newyorského teroristu poslal na Guantánamo, ale ze statistického hlediska by takový proces trval déle než ho nechat federálnímu systému,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru Trump s tím, že je také dobré soudit ho tam, kde svůj čin spáchal. „Je třeba postupovat rychle. TREST SMRTI!“ dodal.

Trump již dříve označil Saipova za zvíře a prohlásil, že se zasadí o to, aby byla zrušena vízová loterie, díky které ročně může získat povolení k přistěhování do USA 50 tisíc lidí. V loterii získal vízum i Saipov.

Saipov, který byl obžalován z terorismu, vyšetřovatelům řekl, že zaútočil podle instrukcí teroristické sítě Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíce lidí. Dal také najevo, že je na svůj čin hrdý.

První výsledky vyšetřování, o nichž informovala americká média, ukazují na dlouhodobější přípravu teroristického útoku, která ovšem pozornosti newyorské policie unikla.

FBI pátrá po dalším muži

Útočník nikdy nebyl předmětem policejního zájmu, ale udržoval kontakty s lidmi, kteří vyšetřováni byli. Agentura Reuters uvedla, že byl ve styku s člověkem, jehož pro údajné teroristické aktivity vyšetřují agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

FBI také v souvislosti s útokem požádal veřejnost o pomoc při pátrání po další osobě. Jde o 32letého Mukhammadzoira Kadirova, který se stejně jako Saipov narodil v Uzbekistánu. Důvod, proč po něm pátrá, ale úřad neuvedl.