Azory Ophelia jen škrtla a slábne. Irsko a Británii ale čeká vichr a déšť

Hurikán Ophelia se v noci přehnal nad Azorskými ostrovy. Zatím nezpůsobil žádné větší škody. Směřuje ale směrem k Irsku a Británii. Hurikán již zeslábl na první stupeň, na moři však stále vytváří nebezpečné podmínky. Ophelia je označována za nejsilnější bouři, jaká byla zaznamenána ve východní části Atlantiku.

V sobotu síla hurikánu dosáhla třetího stupně na pětibodové stupnici. Azorské ostrovy Ophelia „škrtla je jen okrajem“, vysvětlila na sociálních sítích meteoroložka ČT Taťána Míková.

Zatím nejsou zaznamenány větší škody. Hasiči byli přivoláni na několik míst kvůli lokálním záplavám a na ostrově Sao Miguel kvůli spadlému stromu. Zrušeno bylo několik letů mezi ostrovy a také na portugalskou pevninu. Měnit své plány muselo asi 800 pasažérů.

Ophelia slábne

Ophelia již zeslábla na první stupeň pětibodové škály a měla by se ještě nad oceánem změnit v bouři. Americké středisko pro hurikány ale upozorňuje, že až se v pondělí bouře přiblíží k Irsku a Británii, bude vítr stále velmi silný. Obě země budou čelit i dešti a také nebezpečným podmínkám na moři, varovalo středisko.

Irské úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti v osmi okresech na západě země. Na počátku týdne zůstanou doma školáci, na případné nasazení čeká armáda. Očekává se, že vítr v nárazech může dosáhnout až 130 kilometrů v hodině, hrozí i záplavy. Irské železnice a letiště v Dublinu a Shannonu varovaly, že může počasí ovlivnit jejich provoz.

Británie pro některé oblasti vyhlásila na pondělí a úterý nižší, žlutý stupeň pohotovosti. Při něm se meteorologické podmínky označují za vážné a lidé jsou vyzváni k opatrnosti. Nejvážněji by mohl živel zasáhnout Severní Irsko, severní Anglii a Skotsko.