Hurikán Ophelia zesílil na druhý stupeň. Do Evropy může přinést krvavé slunce

Tropická bouře Ophelia se stala ve středu hurikánem, ve čtvrtek zesílila na druhý stupeň. Pomalu se pohybuje směrem na severovýchod k Irsku.

Postup Ophelie je zatím velmi pomalý, ke kontinentu se hurikán blíží rychlostí pouhých 5 kilometrů za hodinu. Zatím to vypadá, že by se postup měl zejména během víkendu výrazně zrychlit. Tento rychlejší postup bude současně znamenat rychlejší stáčení se k severu a její oslabování.

„Ophelia se určitě do evropské cirkulace  zapojí,“ uvedl meteorolog Vladimír Piskala. „Ještě než se dostane do Velké Británie, budou tam mít krásné teplé počasí – až 25 stupňů. Zároveň to ale znamená, že se do Evropy dostane i písek ze Sahary. Proudění od jihu znamená, že se nasaje vzduch se zrnky písku.“ Může to být vidět třeba při východu nebo západu slunce, kdy bude obloha výrazně rudější. Koncentrace nebudou tak vysoké, aby se prachová zrnka objevila přímo fyzicky na zemi.

Prapodivný hurikán

Hurikán Ophelia je bouře podivná ve všech ohledech. Je to typický hurikán s rychlostmi větru kolem 130 kilometrů v hodině, s typickým tvarem. Jen se objevil na místě, kde se hurikány normálně nevyskytují. Ve východním Atlantiku je normálně příliš chladno na to, aby se zde hurikány vytvořily. Místo Ameriky, kterou hurikány typicky zasahují, potrápí obyvatele Velké Británie a Irska.

Hurikán Ophelia
Zdroj: National Hurricane Center

Ophelia je desátým hurikánem v Atlantiku, který tam tuto sezonu vznikl. Prvním byl Franklin v polovině srpna, pak pokračovaly další – z nich tři ničivě postihly oblast Karibiku a kontinentální Ameriky. V počtu hurikánů je tedy letošní rok „nejbohatším“ od roku 2012.

Ophelia nevznikla jako tropický hurikán, jejím původem byl systém nízkého tlaku, který se objevil v Atlantickém oceánu. Teprve postupem času začala nabývat tropické povahy, v jejím centru se začaly objevovat bouřky a teplota vzduchu v ní se začala zvyšovat. V průběhu posledních dní stále zesilovala, ve středu večer získala klasický tvar hurikánu s typickým „okem“ uprostřed.

Pozoruhodné je, že Ophelia vznikla na místě, kde hurikány normálně spíše zanikají. Není výjimečné, že hurikány postupují ze západu Atlantiku směrem na východ, tedy od Ameriky k Evropě, a po týdnu nebo delší době ztratí právě v této oblasti sílu a rozpadnou se.

Co dělat při podivném hurikánu

Kvůli všem těmto vlastnostem má Ophelia velmi těžce predikovatelnou povahu. Irská meteorologická služba Met Éireann doporučuje občanům, aby pečlivě sledovali všechny novinky, které se hurikánu týkají, v předpovědích je totiž velké množství nejistot.

Není možné kvantifikovat přesný čas, ani sílu a množství srážek a větru, které přinese, a to až do konce víkendu.

Britská meteorologická služba Met Office konstatuje v podstatě to samé, jen přidává konkrétní varování: výstrahu před ničivým větrem, silným déštěm a možnými výpadky proudu v Severním Irsku a na západním pobřeží Velké Británie.