Meteorolog Karas: Větší počet hurikánů souvisí se slabým jevem El Niňo

Meteorolog Karas o hurikánu Irma: Je zajímavá hlavně intenzitou projevů (zdroj: ČT24)

Zatím jedenáct bouří zformovaných nad Atlantikem, z toho tři hurikány. Zničená oblast Karibiku, USA a Mexika očekává další ránu. „Souvisí to s nadprůměrně intenzivní hurikánovou sezónou kvůli tomu, že jev El Niňo je letos velmi nízké intenzity, takže voda ve východním Pacifiku je o něco chladnější než v Atlantiku,“ vysvětluje neobvyklou situaci meteorolog Pavel Karas.

Experti už hlásí letos jedenáct pojmenovaných bouří, z toho tři hurikány. Katja, která je na prvním stupni, ohrožuje pobřeží Mexika.

„Rychlost větru není tak silná jako v případě Irmy, ale nad Mexikem hrozí poměrně vydatné srážky, protože oblast je hornatá – mohlo by napršet až 600 litrů vody na metr čtvereční, takže hrozí jak záplavy, tak sesuvy půdy,“ upozornil meteorolog.

To Hurikán José už je na čtvrtém stupni intenzity a míří znovu na severní Závětrné ostrovy včetně Barbudy a ostrova Svatý Princ, které zdevastovala právě Irma. Rychlost větru je přitom srovnatelná s Irmou.

„Všechny tři hurikány se objevují v úzké oblasti Karibiku. Irma prošla víceméně Karibikem od východu k západu. Dva dny vydržela na nejvyšším pátém stupni, kdy rychlost větru překračovala 270 kilometrů v hodině, nyní zeslábla a míří na Floridu,“ uvedl Karas v Událostech, komentářích.

V sobotu ráno našeho času ale Irma opět zesílila na stupeň pět a zasáhla Kubu.

Hurikány mohou mít rozpětí i dva tisíce kilometrů. Irma právě patří k těm větším. „Hurikány vznikají nad teplými vodami Atlantiku, kde přesně vznikne, na to neumíme odpovědět, ale může se stát, že jednu oblast zasáhnou dva hurikány za sebou,“ připustil Karas.

První pojmenovaná bouře se objevila před začátkem hurikánové sezony, tedy v polovině května a musíme počítat s tím, že moře bude teplé minimálně do poloviny října, pak se začne pomalu ochlazovat. Tři hurikány, které máme v Mexickém zálivu a v Karibiku, zřejmě nebudou posledními.
Pavel Karas
meteorolog

Odhadnout přesně, kudy se bouře bude ubírat, je těžké. „Pomáhají v tom numerické modely – ten evropský počítal trajektorii Irmy u východního pobřeží Floridy, zatímco kanadský a americký model tu trajektorii posouvaly víc na východ. Modely se lišily i co se síly větru týče. Zřejmě nejblíže byl kanadský model, který počítá, že by Irma měla postupovat od jihovýchodu směrem k severozápadu a měla by v sobotu po obědě zasáhnout Floridu se sílou větru 200 kilometrů v hodině,“ podotkl Karas.

V tomto případě by se jednalo o hurikán třetí nebo čtvrté kategorie. To by znamenalo i vydatné srážky – do nedělního večera by na Floridě mohlo spadnout až 300 litrů vody na metr čtvereční, dodal meteorolog s tím, že výpočty se ještě mění.

Podle těch nejnovějších zasáhne hurikán celou Floridu, evakuace se proto týká statisíců lidí. Střed hurikánu se ale možná vyhne přímo Miami.

  • Jde o stejný meteorologický jev, tedy tropickou cyklonu, jen se v různých oblastech nazývá různě:
  • Severní Amerika – hurikán. Název pochází zřejmě od mayského boha větrů Huracana.
  • Asie – tajfun. Do Asie se toto slovo dostalo z řečtiny, kde označovalo mytologického obra Týfóna.
  • Indický oceán – cyklon. Poprvé toto slovo použil britský obchodník Henry Piddington roku 1848. Vycházel z řeckého slova kykloun, které znamená pohybovat se v kruhu.