Irma bičovala Kubu obřími vlnami. Oběti úřady nehlásí

Hurikán Irma pustošil v sobotu Kubu. Živel porážel stromy a sloupy elektrického vedení, odnášel střechy domů, zavalil silnice a ulice měst množstvím trosek. Metropoli Havanu zasáhly záplavy. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov. Přes pět tisíc turistů bylo evakuováno z prázdninových resortů na ostrovech u severního pobřeží. Úřady zatím nehlásily žádné mrtvé a zraněné, hovoří ale o velkých hmotných škodách.

Dvoumilionová metropole Havana byla v sobotu spolu s provinciemi Mayabeque a Artemisa na nejvyšším stupni pohotovosti v případech přírodních pohrom. Postupující hurikán způsobil na severní pobřeží záplavy, vlny rozbouřeného oceánu dosahovaly výše až osmi metrů. „Záplavy, jež pronikly až 600 metrů do hlavního města, budou trvat ještě 36 hodin,“ informoval v sobotu večer Luis Angel Macareno z civilní obrany.

Na záběrech ze severní a východní Kuby jsou vidět poničené střechy domů, vyvrácené sloupy elektrického vedení i stromy. Místní muzeum, okolo nějž prošlo oko hurikánu, je podle svědků v troskách.

Nejvíce zasažena byla na Kubě provincie Ciego de Ávila a Camagüey, kde silný vítr poničil střechy a lámal stromy. Vlny na pobřeží dosahovaly výše pěti až osmi metrů. Nyní se v této oblasti očekávají vydatné deště. Na souostroví Sabana-Camagüey byly hlášeny výpadky elektrické energie.

Ostrovy v ohrožení

Podle americké Národní meteorologické služby už se účinky blížícího se hurikánu projevily na jihu Floridy, kam dorazil vítr o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině. Během několika hodin se na Floridě očekávají vydatné deště.

Podle předpovědi má hurikán zasáhnout ostrovy Florida Keys v neděli ráno místního času a postupovat na sever podél západního pobřeží Floridy. Silný vítr o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu už dnes ráno dorazil jihovýchodní cíp Floridy. V některých místech by mohlo napadnout více než 38 centimetrů srážek.

Zásah celé Floridy

Zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček řekl v sobotním Studiu 6, že hurikán Irma zasáhne celou Floridu. Tím je mimořádný, že zasáhne všech 20 milionů obyvatel. Nějakým způsobem však nejspíše postihne i sousední americké státy, tedy Georgii a  Jižní Karolínu.

Ještě v pátek se očekávalo, že udeří na hustě obydlenou oblast kolem města Miami s pěti, šesti miliony obyvatel. Podle nejnovějších sobotních informací se předpokládá, že střed hurikánu se přesune více na západ, tedy vyhne se Miami, což by byla dobrá zpráva pro tuto aglomeraci, ale zároveň by měl pomalu postupovat na sever po západním pobřeží USA.

Ale při takové síle hurikánu a obrovské ploše, kterou zasáhne, je podle Řezníčka víceméně sekundární, kde bude ten střed a kde budou vedlejší oblasti oka hurikánu a s nimi související doprovodné jevy.

Hurikán Irma pustoší Karibik, míří podél Kuby k Floridě (zdroj: ČT24)

Podle meteorologa ČT Pavla Borovičky je hurikán Irma specifický tím, že postupuje ve směru poledníku od jihu k severu, nikoliv napříč jako to bylo v minulosti u ničivého hurikánu Andrew. Podle nejnovějších předpokladů by Irma, již oslabená, měla dorazit až do amerického státu Kentucky.

Blíží se Jose

Severovýchodně od Portorika se nyní nachází další hurikán, Jose, kterému chybí už jen málo do nejvyšší, páté kategorie. Provází ho vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině. Představuje ale paradoxně menší nebezpečí než Katia, protože zřejmě nezasáhne tak rozsáhlou část pevniny, uvedl Borovička. Upozornil, že sice Katia slábne, ale její postup je velmi pomalý. Lze očekávat, že bude přinášet vydatné srážky a způsobovat sesuvy půdy.

Kvůli hurikánu Jose úřady evakuovaly ostrov Barbuda. Téměř všichni ze 1400 obyvatel ostrova byli evakuováni na sousední ostrova Antigua. Hurikán Jose by měl Barbudu zasáhnout už v sobotu. Právě předchozí hurikán Irma zničila 95 procent obydlí. Místo, které ještě před pár dny platilo za jeden z rájů turismu, je podle úřadů nyní „prakticky neobyvatelný“.

Pomoc v zemích zasažených hurikánem (zdroj: ČT24)

Varování kvůli hurikánu Jose bylo vydáno i pro další ostrovy na východě Malých Antil, včetně ostrova Svatý Martin. Ten byl rovněž zdevastován hurikánem Irma a zemřelo na něm několik lidí.

Meteorologové však aktuálně odhadují, že se José nad ostrovem Barbuda stočí více na sever, kde už by neměl ohrozit žádné ostrovy.

Během čtvrtka předpovědní modely počítaly s tím, že hurikán Irma přejde podél pobřeží Floridy, v páte meteorologové odhadovali, že jeho střed zasáhne přímo Miami a okolí, nyní očekávají, že metropoli mine. Podle odhadů vstoupí hurikán na Floridu hurikán v noci na neděli na jihu u Florida Keys a bude podél pobřeží postupovat na sever.

Ve východním Karibiku zabil minimálně 24 lidí a zanechal obrovské škody. Jen na ostrovech Svatý Martin a Svatý Bartoloměj se vyšplhají nejméně na 1,2 miliardy eur.

Předpověď dráhy hurikánu Irma
Zdroj: AccuWeather/ČT24

Prezident Donald Trump uvedl, že Florida je na příchod bouře „připravená tak dobře, jak jen lze“.

Září je měsíc, kdy se hurikánů vyskytuje nejvíc a nejvíc těch nejintenzivnějších. Co je výjimkou, jak dlouho se udržuje Irma v páté, nejvyšší kategorii. Tedy, že rychlost větru je přes 250 kilometrů za hodinu.
David Rýva
meteorolog ČHMÚ

Americké letecké společnosti rozsáhle rušily lety. Omezení ovlivnilo i letecké spojení Miami s Evropou. Některé aerolinky uvedly, že snižují ceny jednosměrných letenek z Floridy, aby usnadnily lidem cestu z ohrožené oblasti.

NASA zvládne vítr o rychlosti 220. Irma je silnější

Floridský guvernér Rick Scott v pátek oznámil, že úřady se všemožně snaží usnadnit zásobování čerpacích stanic pohonnými hmotami, kterých se kvůli masovému exodu lidí z pobřežních oblastí mnohdy na pumpách nedostává. O pomoc při zásobování benzinem a naftou požádal i federální úřady. Své domovy opouštějí mimo jiných desetitisíce obyvatel částí Miami, z letovisek prchají turisté z ostrovů Florida Keys.

NASA má obavy z možného poškození Kennedyho střediska na Mysu Canaveral, které je schopné bez potíží odolat větrům o rychlosti přibližně do 220 kilometrů v hodině, Irmu však stále provázejí větry o desítky kilometrů rychlejší.

Zaměstnanci proto ve čtvrtek opevňovali dveře důležitých budov a nosili k nim pytle s pískem. V pátek na bezpečnost centra dohlíželo 120 lidí z celkových 9000 zaměstnanců.

  • Do Karibiku vycestuje ročně asi 70 tisíc Čechů. Zdejší cestovní kanceláře se ale záměrně tomuto ročnímu období vyhýbají a podle jejich informací je momentálně v zasažené oblasti jen několik Čechů.

Scott k dosud vyhlášeným oblastem evakuace přidal lokalitu jižně od jezera Okeechobee zahrnující mimo jiné okres Palm Beach. Nařídil také uzavření všech základních, středních i vysokých škol od pátku do pondělí. Některé jejich budovy mohou podle úřadů sloužit jako nouzové ubytovny pro lidi, kteří přijdou kvůli živlu o přístřeší.

Stav nouze platí i v Georgii, Severní a Jižní Karolíně

Vedle statisíců obyvatel Floridy opouští své domovy rovněž lidé v pobřežních oblastech státu Georgia. V části Georgie platí stejně jako v Jižní a Severní Karolíně a na Floridě stav nouze.

Guvernér Nathan Deal, jehož stát nepamatuje úder hurikánu podobné síly od roku 1898, ve čtvrtek vyhlásil povinnou evakuaci oblastí blízkých atlantickému pobřeží Georgie, která se týká například města Savannah. S evakuací či záchranou obyvatel bude pomáhat 5000 příslušníků místních bezpečnostních složek.

Na hurikán se připravovala i Kuba

Na Kubě byla vyhlášena pohotovost v několika pobřežních oblastech východní a severní části. Platí mimo jiné pro turisty vyhledávaná města Santiago de Cuba a Camagüey. Pobřežním oblastem hrozí záplavy kvůli očekávanému prudkému dešti a velkým vlnám. 

Lidé na Kubě se připravují na příchod hurikánu
Zdroj: Reuters/Alexandre Meneghini

Na ostrovy, které se již z přechodu bouře vzpamatovávají a sčítají škody, mezitím míří pomoc z Evropy. Záchranné týmy a zásoby posílá Británie či Nizozemsko. Francie podle ministra vnitra Gérada Collomba poslala na Svatý Martin 100 tisíc porcí jídla, což prý odpovídá čtyřdenním zásobám. Na ostrově dochází k rabování.

Francouzská ministryně pro zámoří Annick Girardinová v televizi BFM hovořila o drancování, kdy lidé kradou televizory, ale i vodu a potraviny. „Jak mohou lidé zneužívat neštěstí druhých?“ ptala se rozhořčená Girardinová. Dodala, že pro policii je klíčové, aby na ostrově rozděleném na francouzskou a nizozemskou část obnovila pořádek.

Na francouzském karibském ostrově Svatý Bartoloměj a na francouzské části ostrova Svatý Martin si hurikán Irma vyžádal nejméně devět mrtvých, dalších alespoň sedm lidí se pohřešuje. Oznámil to francouzský ministr vnitra. Další dva lidé zemřeli na nizozemské části Svatého Martina. 

Na Haiti hurikán napáchal jen menší škody. Na základě prvních odhadů o tom informovaly humanitární organizace, které v oblasti působí. Podobné zprávy přicházejí i ze sousední Dominikánské republiky, jež se o ostrov Hispaniola dělí s Haiti.

V oblasti Karibiku jsou další silné hurikány

Americké Národní středisko pro hurikány v pátek označilo hurikán José za „extrémně nebezpečný“. Francouzské úřady už vydaly varování pro ostrov Svatý Bartoloměj a francouzskou část ostrova Svatý Martin. Varování vydalo také Nizozemsko, kterému patří jižní část Svatého Martina. José by měl kromě nich postihnout také Antiguu a Barbudu.

Podle dosavadních odhadů meteorologů by se měl José k severovýchodní části Malých Antil dostat v sobotu odpoledne středoevropského času. Následně by se ale měl na rozdíl od Irmy stočit severním směrem a pokračovat nad Sargasové moře. 

Francie řeší následky hurikánu (zdroj: ČT24)